Pentagram

Objavljeno: 15.09.2020, 07:31h

Pentagram se tokom istorije povezivao sa misterijama, magijom, okultnim, vještičarenjem, sa zdravljem, astrologijom, matematikom. Služio je kao zaštita od zla i demona

Znak petokrake zvijezde je izuzetno popularan i opšte poznat, kako danas tako i u drevnim vremenima. Druga imena za ovaj znak su: pentagram, pentakulum, pentalpha, Goblinov krst, vještičije stopalo, đavolja zvijezda, beskrajni čvor.

Pridružiti globalno značenje ovom znaku je veoma teško jer se njegovo značenje tako često mijenjalo i upotrebljavalo u različitim oblicima. Danas ono ima višestruko značenje, a mijenja se i s obzirom na boju u kojoj je prikazan i kulturu ili zajednicu u kojoj se koristi.

U Evropi, korišten u crvenoj boji, ovaj znak označava komunizam i danas ima negativnu konotaciju, dok u vrijeme kada se komunizam budio on je kod pripadnika radničke klase i seljaka imao izuzetno pozitivan karakter. Crveni pentagram su imale mnoge komunističke zemlje na svojim zastavama i grbovima. Kod njih je ona značila 5 prstiju radničke ruke, kao i 5 kontinenata, 5 klasa: omladina, vojska, radnici, seljaci i intelektualci itd. Prisutan je i na zastavama mnogih zemalja i organizacija u različitim bojama. Kao znak ga koriste Heineken, Mozilla, Macy’s i td. Međutim, u Mađarskoj, javno prikazivanje ovog znaka je zabranjeno zbog izrazitih antikomunističkih stavova u toj zemlji. Možemo reći da je globalno značenje crvene petokrake vezano za ideologiju komunizma. Danas se takođe često koristi na zastavama, ali uglavnom u bijeloj, žutoj, zelenoj i drugim bojama.

Pentagram je znak nacrtan sa 5 linija. Riječ pentagram je grčkog porijekla u obliku pentagrammon, pentagrammos ili pentegrammos i upravo znači 5 linija.

Pentagram se tokom istorije povezivao sa misterijama, magijom, okultnim, vještičarenjem, sa zdravljem, astrologijom, matematikom. Služio je kao zaštita od zla i demona. U Vavilonu je korišten da označi planete: Jupiter, Merkur, Mars, Saturn i Veneru, koju su u Mezopotamiji nazivali Ištar. Riječ Ištar upravo označava istok – stranu svijeta na kojoj se pojavljuje. U Grčkoj, Pitagorejci su ovaj simbol povezivali sa zdravljem, matematikom i Pentemikosom. Pitagorejci su sve pojave, događaje i odnose prikazivali kroz matematiku, tj. u brojevima, koje su posmatrali, ne kao kvantitete nego kao principe.

Pentagram su povezivali sa brojem 666 – Luciferovim brojem, koji je petina cijelog tona u muzici. Cijeli ton se označavao brojem 888 koji na grčkom označava Isusovo ime. Po hrišćanskom vjerovanju pentagram, odnosno petokraka zvijezda je simbol 5 čula, 5 Isusovih rana, simbol zdravlja.

Satanisti koriste ovaj znak sa dva kraka gore i upisanom glavom jarca koji predstavlja Mendesovog jarca ili Bafometa, jednog od Sotoninih oblika.

Neopaganisti ga koriste u značenju 4 osnovna elementa u prirodi: voda, vatra, vazduh i zemlja. Peti krak označava duh.  U keltskoj mitologiji, za razliku od mezopotamske i hrišćanske, ima negativno značenje i označava boginju smrti -Morigan.

U  Rječniku simbola autora Ševalje i Gerbrana (Chevalier i Gheerbrant) nalazimo sljedeće objašnjenje ovog simbola: Simbolika mu je mnogostruka, ali se uvijek temelji na broju pet koji izražava jedinstvo nejednakih dijelova. Pentagram je stoga mikrokosmos. Pet krakova pentagrama usklađuju u plodovitom spoju brojku 3 koja označuje muški princip i brojku 2 koja odgovara ženskom principu. Simbolizira dakle androginost.

Služi kao znak raspoznavanja članovima istoga društva: u antici, primjerice, pitagorejcima. Pentagram je jedan od ključeva koji otvaraju put do tajne. Pentagram znači i brak, sreću, ispunjenje.Nekada se smatrao simbolom savršene ideje. (Chevalier i Gheerbrant, 2003: 494).

U knjizi Masonski i okultni simboli Keti Barns daje objašnjenje jednog masonskog znaka koji u sebi sadrži znak pentagrama i sačinjen je iz više simbola: hrišćanskih, budističkih i okultnih. Ovo je dobar primjer promjene značenja više simbola s obzirom na kontekst u kome su upotrijebljeni.

Nekad se slovo G, u sredini znaka, tumači u smislu Graditelja tj. Boga (God), a nekad kao produžetak vrste (generation). Šestar označava muški, a ugaonik ženski princip što se vezuje za značenje koje ovom simbolu pripisuju Ševalje i Gerbran. (Izvor: Globalni znakovi i lokalna značenja, Ljubica Janjetović)

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply