IRF pozajmio 50 miliona eura od EIB

Objavljeno: 14.09.2020, 17:55h

Evropska investiciona banka (EIB) je sa Investiciono-razvojnim fondom Crne Gore (IRF) danas zaključila ugovor o pozajmici vrijednoj 50 miliona eura za brži oporavak malih i srednjih preduzeća i preduzeća sa srednjom tržišnom kapitalizacijom u Crnoj Gori nakon epidemije COVID-19.

Ovo je prvi kredit EIB za brži oporavak ekonomije Crne Gore u okviru vanrednih finansijskih mjera Banke u vezi sa pandemijom COVID-19, zvanično je saopšteno.

Kredit EIB biće dostupan pojedinačnim preduzetnicima, privrednim društvima i javnim preduzećima iz različitih sektora.

Kredit je dio programa podrške Tima Evropa za oporavak Zapadnog Balkana od COVID-19, koji je najavljen na samitu EU-Zapadni Balkan održanom u Zagrebu u aprilu.

Ova kreditna linija takođe predstavlja prvu tranšu iz programa kreditiranja vrijednog 500 miliona eura koji je Upravni odbor EIB odobrio u junu 2020. godine, a koja je namijenjena javnom sektoru i nacionalnim promotivnim bankama u regionu Zapadnog Balkana.

Do današnjeg dana, EIB i IRF su zaključili pet sporazuma i isplatili 320 miliona eura za potrebe crnogorske ekonomije, što je sačuvalo više od 25.000 radnih mjesta.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply