Navika koja izaziva stres

Objavljeno: 13.09.2020, 11:06h

Ako ste okupirani nekim problemom, skrenite misli tako što ćete gledati film, čitati knjigu

Da li ste znali da preterano razmišljanje može da prouzrokuje stres, a da su tome sklonije žene, najverovatnije zbog toga što su emotivnije, pokazalo je istraživanje. Veliki uticaj na to ima i vaspitanje, pa su osobe, čiji su roditelji bili kritički nastrojeni više okupirane razmišljanjima.

“Kada previše razmišljate, vrtite se ukrug, umesto da se fokusirate na rešavanje problema i pitanja koja vas muče”, kaže Lori Hilt, doktor psihologije na Univerzitetu Lorens u američkom gradu Epltonu.

Ako ste okupirani nekim problemom, skrenite misli tako što ćete gledati film, čitati knjigu, a u normalnim okolnostima kada nisu na snazi mere ograničenog kretanja, izađite s prijateljima. Ljudi koji razmišljaju o lepšim stvarima su manje depresivni i brže rešavaju probleme, smatraju stručnjaci.

Fokusirajte se na sadašnjost tako što ćete se truditi da upravljate svojim mislima. U tome mogu da vam pomognu aktivnosti poput plesa, jer ćete se u tim trenucima usredsrediti na svaki pokret. Usmerite misli na donošenje važnih odluka, a za to je bitan i kvalitetan san. Spavajte najmanje sedam sati kako biste imali energiju za dnevne obaveze.

Ukoliko smatrate da ne možete realno da sagledate određenu situaciju, posavetujte se s nekim kome verujete. I odmah krenite u akciju, jer bi preterano razmišljanje moglo da vas uspori ili obeshrabri u realizaciji cilja (Izvor:Krstarica).

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply