Crnogorski umjetnici izlažu u Berlinu

Objavljeno: 08.09.2020, 11:44h

Nikola Marković, Mijo Mijušković i Dragoslav Šćepanović izlažu u MUC ForA

Međunarodni umjetnički centar “ForA“, sa sjedištem u zapadnom Berlinu, u okviru predstavljanja svoje platforme savremene umjetnosti za period Art Week-a 2020 godinu u Berlinu 9. septembra, u 17.00, na adresi Marburger Strasse 3, otvara veliku izložbu pod nazivom ”The Artists and modern Life / Umjetnici i savremeni život”, koju čine djela 19 uvaženih stvaralaca sa međunarodne likovne scene, među kojima su i poznati crnogorski umjetnici poput Nikole Markovića, Mija Mijuškovića i Dragoslava Šćepanovića, saopšteno je iz ‘ForA’.

Prva u nizu izložbi ovog berlinskog centra, u okviru projekta Contemporary art platform 2020, posvećena je internacionalnim stvaraocima čiji rad karakteriše prožimanje različitosti likovnih poetika u posmatranju umjetnika i umjetnosti koju stvaraju u okvirima specifičnih okolnosti savremenog života.

Pored pomenutih crnogorskih umjetnika, u postavci koja referiše na esej Šarla Bodlera “Le Peintre de la vie moderne“ našli su se i radovi koje potpisuju: Donald Baechler, Devon Dikeou, Georg Dokoupil, Reinar Forman, Martin Kippenberger, Isabella Lobkovicz, Baldassarre Mario, Darko Mladenović, Rudi Molacek, Haralampi G. Oroschakoff, Dodi Reifenberg, Antonio Riello, Maria Serebriakova, Michael Vurthle i Asis Ibarra. Riječ je o umjetnicima koji su internacionalno poznati i prepoznati u svijetu kao predstavnici važnih inovativnih i konceptualnih projekata savremene umjetnosti.

Radovi zastupljeni u postavci sjedinjavaju elemente drugačijih gledišta sa umjetničkim refleksijama o humanizmu i savremenim životnim trendovima. Inspirisani Bodlerovim esejem o prolaznosti vremena i fizičkom trajanju, djela zastupljena u izložbi “Umjetnici i savremeni život“ pokušavaju da odgovore na pitanje da li je ljepota zaista kratkotrajna i prolazna, ali i kako možemo doprinijeti dubljem razumijevanju ove zauvijek relevantne teme, koja se posebno odnosi na svijet umjetnosti, a u ovom slučaju u kontekstu umjetnosti neoekološkog post-humanizma. Izložba će u okviru ovog projekta za Berlinsku publiku biti otvorena do kraja oktobra mjeseca tekuće godine.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply