Princip hendikepa

Objavljeno: 07.09.2020, 18:49h

Piše: Ksenija MILOVIĆ

Današnji blog je najava za jedan intervju koji je u pripremi. Intervju je sa mojim bivšim kolegom sa Biološkog fakulteta, koji je trenutno na doktorskim studijama u Izraelu. Biće priče o životu u pustinji, njegovom istraživanju, pticama koje su središte tog istraživanja, socijalnim mrežama i naučniku Zahaviju. Za početak, smatram da bi bilo zgodno pojasniti šta je to Zahavijev princip ili princip hendikepa.

Princip hendikepa nalazimo u seksualnoj selekciji. Najpoznatiji primjer je paunov rep. Paunov rep izgleda raskošno, opterećujuće za samog pauna i zahtjevno ga je imati i održavati, pa to upravo pokazuje ženkama da mužjak koji posjeduje takav ,,teret” mora biti zdrav i  prav, odnosno – on je nosilac najboljih gena. Zahavi je to ovako obrazložio – U populaciji u kojoj se mužjaci razlikuju u svom kvalitetu, neki od njih imaju hendikep – skupu ili štetnu osobinu koja im smanjuje preživljavanje. Mužjaci koji preživljavaju uz takav hendikep dokazuju da imaju dobre gene i ženke će odabirati upravo njih. Uslov je naravno da vrijednost dobrih gena višestruko prevazilazi cijenu hendikepa. Hendikep je, najpreciznije rečeno – pouzdan pokazatelj genetičkog kvaliteta, odnosno – hendikep je uvijek iskren signal. Hendikep mora biti ,, skup” (rep mora biti raskošan, veliki i šaren ) da bi se zagarantovalo da je signal tačan. U suprotnom, mužjaci niskog kvaliteta bi se mogli maskirati i predstavljati kao oni superiorniji.

Ovdje bih zamolila da ne dođe do poređenja sa ljudskom populacijom i vožnjom skupocjenih automobila ( iako nas skoro svaki automobil može prevesti do željene tačke ), jer automobil može biti rentiran, pozajmljen od druga, ukraden …. A Zahavijev princip govori o iskrenim signalima. U prirodi nema varalica na duge staze.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply