Panta rei

Objavljeno: 07.09.2020, 19:16h

Piše: Ibrahim ČIKIĆ

Bespomoćno je stajao pored parkiranog auta i stopirao. Naiđoh sa drugom Besimom i stadosmo. Pomagajte ljudi ako znate za Boga, zavapi starina. Pukla mi guma a nemam rezervne. Ne brini, imam ja, odgovori mu Besim, i za kratko vrijeme osposobi neznancu auto.

Tako ti Boga da nisi ti Ibrahim Čikić, nakon završenog posla upita. Jesam, a zašto, odgovorih. Da ti ne duljim – da sam te sreo devedesetih pri onoj snazi i poziciji u vlasti koju sam tada imao – ubio bih te, a sada bih se grdno pokajao. A, ne bi, naišao bi neko drugu i završio posao. Idemo u istom pravcu, prva kafana pijemo kafu, pa ću ti sve do u detalje ispričati. Pokajnik, insajder, jel’ tako, upitah. Pričat ću ti u kafani.

Slušaj me dobro Čikiću, sve znam. Onda je bila velika hajka na tebe, raznih priča sam se naslušao. Ne lažem te – da smo se onda čepili – ubio bih te, opet će on.

Doista sam od njega saznao mnogo šokantnih detalja vezanih za policijsku akciju ‘Lim’. Iznenadi me kada mi saopšti da smo svi trebali biti likvidirani i da smo samo igrom sudbine ostali živi. Između ostalog, dotakosmo se i izbora.

Pobijediše četnici, veli mi. Nema više Crne Gore, gotovo je. Pa ko je kriv, upitah.

Kriv je Milo, odgovori.

Pa kakve veze imam ja sa tim.

Nemaš nikakve, ali da te pitam – jesi li ti za četnike, i ispitivački me pogleda pravo u oči.

Moj stav po pitanju četnika je jasan kao dan, odgovorih, pa nastavih – u više navrata u mojim javnim obraćanjima sam kazao da su četnici fašisti. Kako me možeš tako nešto pitati. Vidim da si dobro obaviješten i ti bi to morao znati.

Ne popušta mi. Pa za koga si ti, opet će on.

Za vladavinu prava, lustraciju, ispitivanje porijekla imovine i demokratiju, odgovorih.

Zatečen odgovorom, poče trljati sijedu bradu, malo poćuta pa nastavi.

A šta, kukala ti majka, ako nam opet dođu četnici, opet će on.

Reče li ti da si i ti bio funkcioner DPS-a, zar i vi tada niste bili četnici. Hajde da pitamo Slavka Perovića i pokojnog Mira Vickovića, ko je sahranio ideju nezavisne Crne Gore, ne predajem se ni ja tako lako. U čemu je razlika između vas i njih, opet ću ja.

Poče da vrda i filozofira. Uglavnom, pominje ugroženost države i događaje u Pljevljima. Napada Dritana, pita me što se ne oglasim povodom aktuelne situacije.

Prijatelju, oglašavao sam se ja decenijama, ali me nije imao ko slušati. Onog momenta kada su nagodni samozvani predstavnici manjinskih naroda počeli kolaborirati sa zločincima i zločinačkim režimima bilo je samo pitanje dana kada će nam se ovakvo nešto desiti. Nekažnjivost zločinaca dovodi do ponavljanja zločina. Da ste od sticanja nezavisnosti, umjesto što ste pljačkali državu i radikalizovali suprostavljenu stranu, jačali državne institucije, danas ne bi imali ovih problema. Evo i da Dritan ovoga puta podrži Vladu, sedam bošnjačkih ministara i, kako ti reče, sačuva Crnu Goru, šta ćemo kad umre Milo. Vi ste odgojili ovakvu omladinu koju ovih dana gledamo po ulicama Montenegra. Zato sada moramo poštovati volju naroda. Vi ste u nevakat raspisali izbore. Sada se narod pita, junače. Možda se i ovi današnji četnici kada upoznaju svoje komšije dozovu pameti kao i ti. Zar me i ti nisi htio ubiti. Vrijeme je najbolje rešeto. Naučimo se da olovkom rešavamo probleme starino. Ne vežimo vlastite sudbine za jednog čovjeka.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply