Izbori su pred vratima: Građani/ke su na potezu

Objavljeno: 29.08.2020, 06:53h

Predizborna kampanja aktivno traje već neko vrijeme. Poruka, prepucavanja i obećanja je bilo mnogo i teško je bilo sve ispratiti. Šta su partije suštinski ponudile građanima, šta su im obećale, i na koji način?

Socijaldemokrate: Povećanje minimalnih zarada i penzija

Socijaldemokrate (SD) svoju kampanju počele su misterioznim MI bilbordima, na šta su se nadovezale poruke ,,Mi odlučujemo“, što je njihov slogan na ovogodišnjim izborima.

Socijaldemokrate sebe predstavljaju kao antifašiste koji žive multietničku Crnu Goru, i brane državu tokom svog mandata. Kao dokaz velikog uspjeha navode veliki broj mladih koji je stao uz njih, pa je potpredsjednik SD-a Damir Šehović rekao da su to ,,oni kojima je dosta političkog cirkusa i primitivizma kojem nerijetko svjedočimo“.

Iz ove partije očekuju udvostručenje mandata, a kažu da će se zalagati za očuvanje državnih resursa i uvećanje njihovog profita, proširenje dječijeg dodatka, smanjenje doprinosa na zarade, povećanje minimalnih zarada i penzija, smanjenje PDV-a za ključne prehrambene proizvode, gradnju državnih stanova za mlade, osnivanje državne razvojne banke, alimentacionog fonda i fonda za žensko i socijalno preduzetništvo.

Socijaldemokrate kažu da su u svakom resoru koji su vodili imali ozbiljne rezultate, a kandidat sa ove liste i ministar zdravlja Kenan Hrapović najavio je i zalaganje za nove gradnje u oblasti zdravstva.

,,Izgradnja bolnice u Pljevljima, Podgorici i primorju, te Klinike za infektivne bolesti, Klinike za kožne bolesti, Klinike za mentalno zdravlje, ali i rekonstrukcija Stare bolnice ,,Danilo I“ na Cetinju, kao i brojni e-servisi su u programu Socijaldemokrata“, obećava Hrapović.

Bošnjačka stranka: I dalje ćemo posvećeno zastupati interese bošnjačkog naroda

Bošnjačka stranka sa sloganom ,,Ispravno“ poručuje da će nastaviti posvećeno da zastupa interese bošnjačkog naroda i dodatno poboljšava njihov status. Kao fokus u narednom mandatu navode ekonomska pitanja i poboljšanje životnog standarda, a glavni ciljevi su im ravnomjeran regionalni razvoj i afirmacija srazmjerne zastupljenosti pripadnika manjinskih naroda u institucijama na svim nivoima.

I ova partija očekuje dupliranje mandata, a nosilac liste Ervin Ibrahimović, kaže da su to realna očekivanja bazirana na ostvarenim rezultatima.

HGI: Učvrstiti evropsku poziciju Crne Gore

Hrvatska građanska inicijativa, sa sloganom ,,Svim srcem za Crnu Goru“, poručuje da je cilj ove stranke učvrstiti evropsku poziciju Crne Gore, ulagati u proizvodnju i poljoprivredu, kao i jačati saradnju sa svim susjedima u ekonomskom smislu.

Predstavnice ove partije Blanka Radošević Marović i Tanja Grabić predstavljajući se na TVCG kazale su  da je HGI dobra opcija jer će se ,,boriti za nezavisnu Crnu Goru, poštovanje vladavine prava i za njeno dobro i prosperitet“.

SDP: Prosječna plata 700 eura

Iz Socijaldemokratske partije, pod sloganom ,,Jaka Crna Gora“, kažu da je građanima potrebna jaka država, jake institucije, jaka ekonomija, školstvo i zdravstvo, koji su sada oslabljeni ,,pogrešnim načinom vladanja“.

Kao glavne ciljeve u ovoj kampanji ističu prosječnu platu 700 eura, prosječnu penziju 350 eura, ulazak u Evropsku uniju do 2024. godine, i beskompromisnu borbu za očuvanje i jačanje crnogorske nezavisnosti i samobitnosti, tr njene građanske i multietničke suštine.

Predsjednica SDP-a i nosilac ove liste, Draginja Vuksanović Stanković je kazala da ,,kada korumpirani ministri, visoki funkcioneri DPS-a i SD-a i tajkuni budu odgovarali pred zakonom za korupciju, tada će put u Evropsku uniju biti otvoren.“

HRS: Zalagati se za interese Hrvata i svih građana Crne Gore

Hrvatska reformska stranka, čiji je nosilac liste Radovan Marić, poručuje da će raditi u interesu Hrvata i svih građana Crne Gore, te da će se zalagati za istinski građanski koncept.

,,Prioritet HRS-a jeste ekonomska vizija razvoja Crne Gore, fokus će biti na podsticanju domaće proizvodnje radi smanjenja uvoza na pristojnu mjeru“, obećao je Marić.

Predsjednica HRS, Marija Vučinović je kazala da je ovo stranka koja ,,zastupa hrvatsku autohtonu zajednicu ponosnu na porijeklo, tradiciju, kulturu, vjersku pripadnost, ali i ponosnu državu Crnu Goru u kojoj se dostojanstveno živi i stvara.“

Crno na bijelo: Ekspertska vlada put do zaštite Crne Gore od devastacije

Koalicija (platforma) ,,Crno na bijelo“, čiji je nosilac Dritan Abazović, još u julu je sastavila listu od, kako navode, stručnjaka iz raznih oblasti, te da je to njihov način ,,da se stane na put partitokratiji, nepotizmu i neznanju“. Potpisnici platforme su Građanski pokret URA, Stranka pravde i pomirenja, Grupa birača CIVIS i nezavisni intelektualci.

Nosilac liste, Dritan Abazović je poručio da je ,,Crna Gora trenutno devastirana na svim poljima“, a da platforma ,,Crno na bijelo“ predstavlja ,,promijenjenu Crnu Goru, ne privatnu već državu svih njenih građana“.

Glavni cilj ove platforme jeste formiranje ekspertske vlade u trajanju od dvije do četiri godine, i nuđenje profesionalaca koji će za to vrijeme reformisati sudstvo, zdravstvo, ekonomiju, prosvjetu i zaštitu životne sredine, i samim tim je zaštititi od dalje devastacije. Pored toga, dodaju da će se zalagati za donošenje dva sistemska zakona – o porijeklu imovine i o lustraciji.

Kako je GP URA, kao jedna od potpisnica platforme ,,Crno na bijelo“ , postala članica Zelenih Evrope, kroz program ove platforme se govori o zaštiti životne sredine, između ostalog i zabrani izgradnje malih hidroelektrana na crnogorskim rijekama, za što su pokrenuli i potpisivanje Deklaracije.

Albanska koalicija ,,Jednoglasno“: Unaprijediti politička prava Albanaca

Albanska koalicija ,,Jednoglasno“, koju čine Demokratska unija Albanaca, Demokratska partija i Demokratski savez u Crnoj Gori, a čiji je nosilac Fatmir Đeka, svoje glavne ciljeve, kako kažu, baziraće na ekonomskim temama, svestranom razvoju područja na kojima žive pripadnici albanskog naroda, kao i zalaganju za veća ovlašćenja lokalnih samouprava i proporcionalnu zastupljenost na državnom nivou, kako bi se unaprijedila i politička prava Albanaca.

Fatmir Đeka je poručio i da postoji još mnogo prostora za proširenje saradnje sa susjedima, ali i dijasporom.

DPS: Nastavljamo istim putem, sveštenike vratiti u crkve i manastire

Demokratska partija socijalista, čiju listu nosi aktuelni premijer Duško Marković, je svoju kampanju zasnovala na retorici očuvanja i odbrane državnog suvereniteta i promociji do sada postignutih ciljeva iz predizbornih obećanja 2016. godine, što je nosilac ove liste i rekao da će raditi.

Iz ove partije su poručili da je njihova pobjeda izvjesna, i obećali da će raditi na novim programima za mlade, razvoju IT sektora i realizaciji nove vizije Aerodroma Crne Gore.

Ostale predizborne poruke odnosile su se na sopstvene pohvale, pa su tako iz ove partije ponosni na članstvo u NATO-u i otvaranje svih pregovaračkih poglavlja za članstvo u Evropsku uniju, iako smo zatvorili svega tri poglavlja. (Nosilac izborne liste je, na početku svog premijerskog mandata, obečao zatvaranje svih.)

DPS obećava stabilnost, nezavisnost i evropsku budućnost Crne Gore, kao i ubrzano dostizanje životnog standarda EU u 21. vijeku. To je jedna od glavnih poruka ove partije, koju su posebno naglasili. Tako je Duško Marković rekao da ,,vlada garantuje redovnost plata, penzija i socijalnih davanja“, i da neće biti govora o smanjenju plata u državnoj upravi, institucijama i preduzećima.

,,U sljedećem četvorogodištu naša Vlada dovršiće sva kapitalne investicije i otvoriti ne samo nova radna radna mjesta, nego uz autoput i magistralu kroz Bjelasicu – otvoriti Kolašin prema jugu i dalje prema sjeveru“, jedna je od poruka nosioca liste DPS-a.

Marković je obećao će se ,,Srpska pravoslavna crkva i njeni sveštenici vratiti u manastire i crkve” nakon 30. avgusta. “Za one koji proklinju Crnu Goru i žele da je sahrane, otvorićemo granice jer nemaju ovdje utemeljenja i vratićemo ih njihovim kućama odakle su došli.“

Za budućnost Crne Gore: Izlazak na izbore najbolji način borbe za očuvanje svetinja

Koaliciju ,,Za budućnost Crne Gore“, koju čine Demokratski front (Nova srpska demokratija, Pokret za promjene, Demokratska narodna partija), Socijalistička narodna partija Crne Gore, Prava Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora, Radnička partija, Partija udruženih penzionera i invalida Crne Gore, Jugoslovenska komunistička partija Crne Gore, Srpska radikalna stranka i Stranka penzionera invalida i socijalne pravde Crne Gore, na ovim izborima predvodi Zdravko Krivokapić, univerzitetski profesor do nedavno nepoznat široj javnosti.

,,Zaštita ljudskih prava, sloboda kretanja, sloboda mišljenja, sloboda govora, sloboda medija, sloboda vjeroispovjesti, i to ćemo nastojati da nam bude osnovni zadatak“, opisuje Krivokapić glavni cilj ove liste.

Iz ove koalicije poručuju i da glas struke treba biti iznad glasa politike, a direktna demokratija umjesto hibridne. Takođe kažu da će se biriti da saniraju ,,posljedice režimske pohare“ i da stvore ekonomiju koja će svakome dati šansu da uspije.

Predizborna retorika ove koalicije zadržala se i na kontroverznom Zakonu o slobodi vjeroispovjesti, a nosilac liste je isticao ,,da neće dati svetinje, da će čuvati vjeru, tradiciju i pravoslavlje.“

Iz koalicije ,,Za budućnost Crne Gore“ pozvali su sve građane Crne Gore da se zajedno sa njima ,,izbore protiv režima u kome samo jedni imaju, a da drugi zavise od njih i u kome jedni rasprodaju Crnu Goru a drugi ostaju bez posla, ne znajući kako će prehraniti svoje porodice.“

Istakli su i da smjena vlasti neće uticati na promjenu spoljne politike, niti na međunarodne prioritete i  obaveze, već će biti onako kakve budu volja i interesi građana.

Albanska lista: Vrijeme je za ekonomska pitanja

Iz Albanske liste, koalicije koju čine Demokratski forum, Nova demokratska snaga Forca, Građanski pokret Perspektiva i Unija Tuzi, a koju predvodi Nik Đeljošaj, su poručili da je došlo vrijeme za bavljenje ekonomskim pitanjima u većoj mjeri. Kažu da će se zalagati za veća ulaganja u dvije opštine u kojima živi albanski narod, te da je albanska dijaspora zainteresovana za ulaganje.

,,Albanci svoja prava, svoje zahtjeve, svoj razvoj mogu ostvariti samo preko nacionalnih partija, što se dokazalo u prethodnih 30 godina“, kazao je Đeljošaj.

Kao glavne ciljeve istakli su jačanje vladavine prava i demokratije, ubrzanje u evropskim integracijama i poboljšanje saradnje sa Albanijom, Kosovom i Makedonijom, kao i povezivanje sa Albancima koji žive u drugim državama, ali i otvaranje novih graničnih prelaza sa Albanijom i Kosovom.

Mir je naša nacija: Pomirenjem i slogom protiv kriminala i korupcije

Koaliciju ,,Mir je naša nacija“, koju čine Demokratska Crna Gora, Demos, Partija penzionera, invalida i restitucije i Građanski pokret Nova ljevica, predvodi Aleksa Bečić. Ova koalicija šalje poruku da ,,garantuje ekonomski, socijalni, politički, međuvjerski i međunacionalni mir.“

Poručuju da se samo pomirenjem i slogom može doći do pobjede nad organizovanim kriminalom i korupcijom, da od države niko ne treba biti jači i da je ona najsnažniji neprijatelj korupcije. Ističu i svoja tri glavna cilja ,,da pomire Crnu Goru, da je moralno uzdignu i ekonomski oporave“.

Iz ove koalicije, kažu da do glavnog cilja – većih plata, novih radnih mjesta i boljeg standarda Crna Gora ne može stići ako se stalno vraća u prošlost i međusobno se prebrojavamo.

Kažu i da Zakon o slobodi vjeroispovijesti mora biti promijenjen, a nepravda ispravljena, i da ,,otimanje imovine crkava i vjerskih zajednica nikada neće dozvoliti“.

Bavili su se i pitanjem zaštite životne sredine i istakli da će zaustaviti šumarske mafije, i devastaciju rijeka i riječnih korita, ali i javnim dugom, pa su obećali da će zaustaviti dalje zaduživanje.

Na planu spoljne politike ni ova koalicija ne planira mijenjati njen smjer ,osim ukoliko to ne bude volja građanja. Obećavaju da će se boriti i za veće prosječne plate i penzije, bolji sistem oporezivanja, stanove za mlade, ukidanje OIE,…

Partije su ponudile i obećale što su imale. Na građanima i građankama je da izaberu pametno za sebe, ali i za cijelu Crnu Goru.

Jovana DAMJANOVIĆ

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply