‘Više nemamo snage da gladni kopamo grobove’

Objavljeno: 28.08.2020, 16:04h

Pljevaljski komunlci bi i da jedu, a ne samo da rade

Ozbiljniju pažnju javnosti privukli su riječima “GLADNI SMO“. Ove riječi, ispisane na kartonima u rukama radnika pljevaljskog preduzeća Komunalne usluge zainteresovale su građane Crne Gore, ali ne i predsjednika države, kojem je poruka bila namijenjena.

Milo Đukanović, prilikom posjete gradu na sjeveru Crne Gore, pored radnika je samo prošao, usmjerivši svoje aktivnosti na predizbornu kampanju partije čiji je lider, umjesto na rješavanje problema građana države čiji je formalni predsjednik, građana koji više ne znaju gdje bi potražili pomoć.

Zaposleni u preduzeću Komunalne usluge, čiji je osnivač opština Pljevlja, štrajkuju sa prekidima već nekoliko mjeseci.

Iščekujući neisplaćene zarade, radnici su odlučili da bojkotuju obaveze iz svoje nadležnosti, poput zbrinjavanja uličnih pasa, čišćenja pijace i održavanja gradskog groblja.

Jedino sahranjuju – iako bijes zbog ignorisanja njihove teške materijalne situacije prijeti da i to prestanu da rade.

“Sačekaćemo još kratko i, najvjerovatnije, ćemo i to obustaviti, i svi na bolovanje. Više nemamo snage da gladni kopamo grobove, jer to ručno kramp i lopata rade. Obustaviti, ne možemo gladni da radimo, to je normalna stvar“, kaže Rajko Kotlaja, ogorčeni radnik ovog preduzeća.

Fikret Ćirlija, koji u Komunalnim uslugama radi 45 godina, u penziju ne može da ode jer mu nije uplaćivan radni staž.

On naglašava činjenicu da je, pored neisplaćenih zarada, izostala i briga nadležnih institucija o radnicima prilikom pandemije koronavirusa.

“Mi nemamo zaštitna radna odijela. Pogotovo oni koji kopaju. Tražimo od policije i bolnice pomoć, da nam izađu u susret. Iz Opštine se niko nije javljao ni da pomogne ni da pita kako smo. Samo kažu: ’Vi radite, biće dobro’. Kako da radimo kad nemamo para“, pita Ćirlija.

On i Kotlaja su dvojica od pedeset zaposlenih kojima je posljednja zarada (od 16, uskoro 17, koliko im se duguje) isplaćena 3. aprila, i to za maj prošle godine.

Osamnaest radnika nije primilo ni tu platu. Među njima je i Hristina Spajić, majka dvoje djece.

Ona i suprug zaposleni su u ovom preduzeću, a posljednjih mjeseci porodici mogu priuštiti samo najosnovnije.

“Sve stoji neplaćeno, što je normalno. Najgore je što nema ni neke budućnosti, ne vidimo budućnost ni u čemu“, kaže Hristina.

Na juče održanom sastanku, kojem su prisustvovali predstavnici radnika, predsjednik opštine Pljevlja Igor Golubović i sekretar Sekretarijata za komunalno stambene poslove Zoran Čolović, dogovoreno je da se radnicima isplati pomoć za koju iznos nije preciziran, ali je rečeno da neće biti manja od 600 eura. Polovinu novca najavili su da će isplatiti odmah, dok će drugi dio biti uplaćen do 10. septembra.

“Tražili smo, kako ne bismo otišli u stečaj, da nam se da sto dana da pokušamo da radimo da bi se radnici izvukli iz ove krize uz pomoć sadašnjeg menadžmenta”, kaže predsjednik Sindikalne organizacije Komunalnih usluga Vukadin Šljukić.

On ističe  da taj zahtjev zavisi od predstojećih razgovora između rukovodioca opštine i Poreske uprave.

Golubović je, nakon sastanka, izjavio da opština može da pomogne jedino u vidu finansijske pomoći iz budžetske rezerve.

“Mi smo svjesni teškog stanja radnika, da je period prelaska iz ljeta u jesen, period pripremanja djece za školu, ogrijeva“, kazao je on.

Predsjednik opštine je obećao da će početkom naredne nedjelje  razgovarati sa rukovodstvom Poreske uprave kako bi provjerio kakve su mogućnosti u pronalaženju rješenja za deblokadu računa preduzeća.

Na pitanja koji su koraci do sada napravljeni u traženju rješenja za otpatu duga Poreskoj upravi u iznosu od oko 340 hiljada eura, koja je još ranije PCNEN uputio Golubovićevom kabinetu i nadležnom sekretarijatu – nije odgovoreno.

S obzirom na to da su i ranije najavljivani pregovori sa Poreskom upravom, radnici nisu optimistični po tom pitanju i smatraju da jednokratna pomoć nije rješenje.

“Rješenje su redovne isplate plata. Da i mi imamo vjetar u leđa. Većina nas ima samo tu platu. O nama niko ne razmišlja, niko nema da pomogne. Rješenje se samo odlaže, i to što se odlaže vjerovatno će biti stečaj“, kaže Hristina Spajić.

Na pitanje da li smatraju da je razgovor povodom štrajka, odnosno situacije u kojoj se preduzeće nalazi, samo refleks predizborne kampanje, radnici odgovaraju odrečno, iako ističu da su ih iz opštine ranije okarakterisali kao “leglo opozicije“.

“Nismo politički obojeni. Nas je ujedinila glad. Šesnaest, a za koji dan i 17 plata čekamo. Nama ne treba boja politike. Oni su rekli da nismo njihovi. Oni nisu naši. Mi hoćemo naše pošteno zarađene pare. Nas ne interesuje politika, a oni mogu da nas okarakterišu kako hoće”, naglašava predsjednik Sindikalne organizacije Šljukić, koji najavljuje  da se štrajk, nastavlja, bez obzira na jednokratnu pomoć.

Miljana DAŠIĆ

—————————————

Napomena
Nakon što smo objavili tekst, iz Pljevalja je stigla vijest da su radnici Komunalnih usluga obmanuti i da im je danas ponuđeno nešto drugačije od onoga što su danas dobili.

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply