TVCG platforma za promociju kampanje DPS-a

Objavljeno: 28.08.2020, 18:33h

Direktor TVCG Slavko Đurđić nije odgovorio na pitanja našeg portala i nije komentarisao činjenicu da je čak 20% priloga u Dnevniku 2 tokom samo pet dana prepoznato kao  izvještaji o pseudodogađaju ili neskriveno promotivni sadržaj

Iako je protivno Pravilniku o izvještavanju RTCG o predizbornoj kampanji za parlamentarne izbore, javni medijski servis je za vrijeme trajanja predizborne kampanje u Dnevniku 2 prenosio obećanja i poruke DPS-a, prateći pseudodogađaje, radne posjete i sastanke u organizaciji vlasti.

Pokazujući da im prioritet nije javni interes, nasuprot promociji vladajuće partije, zastupljenost opozicije u Dnevniku 2, bila je tek simbolična.

Na nedavnoj pres konferenciji Media centra koji prati izvještavanje medija tokom predizborne kampanje, direktor ove nevladine organizacije Goran Đurović je kazao da u prethodnoj izbornoj kampanji nije bilo prenošenja vijesti o pseudodogađajima na TVCG, kao što je to ove godine slučaj.

To je bio i povod za kvantitativnu analizu sadržaja Dnevnika 2 iz 2016. godine sa ovogodišnjim. Uzorak analize je pet Dnevnika 2 TVCG dvije nedjelje prije izbora 2016. godine (26.9. – 30.9.), i pet Dnevnika 2 TVCG dvije nedjelje prije predstojećih izbora (10.8. – 14.8.).

Analizirali smo sve priloge osim rubrike svijet, sport i vremensku prognozu. Iz 2016. godine obrađeno je 105 priloga, dok je iz 2020. godine obrađeno 60 priloga.

Jedan od zaključaka naše analize je da je u 2016. godini procenat izvještavanja o pseudodogađajima ili neskriveno promotivnom sadržaju na javnom servisu 1%, i to konkretno jedan prilog u kome se prenosi dolazak tadašnjeg premijera, sadašnjeg predsjednika Mila Đukanovića u Kolašin povodom početka gradnje hotela West In i adaptacije hotela Lipka.

S druge strane, u 2020. godini taj procenat je 20%, odnosno 12 priloga, u kojima se prenose i predizborne poruke i obećanja nosioca liste DPS-a, premijera Duška Markovića, predsjednika Mila Đukanovića i potpredsjednika Vlade Milutina Simovića.

Goran Đurović kaže da ovim TVCG krši član 6 Pravila o izvještavanju RTCG o predizbornoj kampanji za parlamentarne izbore, stav 2, u kojem je navedeno da ,,Izvještaji o aktivnostim državnih organa, funkcionera i predstavnika lokalne samouprave, na njihovim redovnim državnim poslovima u vrijeme predizborne kampanje, ne smiju sadržati poruke izborne i stranačke propagande.”

,,Kada bi poštovali sopstvena pravila, svi sastanci premijera, predsjednika Crne Gore, ministara itd. bili bi smješteni u poseban blok posvećen Izborima 2020 koji se emituje nakon Dnevnika 2. Ovako, u prvih 20 minuta Dnevnika 2 daju se promotivni prilozi za vlast dok se u posebnom izbornom bloku nakon Dnevnika 2 ponovo promovišu, pod istim uslovima, doduše, kao i opozicija”, kaže Đurović za PCNEN.

Direktor TVCG Slavko Đurđić nije odgovorio na pitanja našeg portala i nije komentarisao činjenicu da je čak 20% priloga u Dnevniku 2 prepoznato kao  izvještaji o pseudodogađaju ili neskriveno promotivni sadržaj.

Đurđić nije pojasnio ni zašto je zastupljenost opozicije u Dnevniku 2 TVCG uočljivo niska, što je još jedan od zaključaka analize.

Dok je 2016. godine svaka partija u sklopu rubrike ,,Izbori 2016“ imala šansu da predstavi svoj program i predizborne poruke u gotovo jednakom trajanju, i bila jednako zastupljena u Dnevniku 2, ove godine to nije slučaj.

U analiziranom uzorku za ovu godinu, opozicija se spominje u dva priloga, i to: nakon predstavljanja istraživanja CEDEM-a, kada su i DPS i koalicija ‘Mir je naša nacija’ izjavili da su nezadovoljni rezultatima, i u predstavljanju izbornih lista Andrijevice, pri čemu je predstavniku koalicije DPS-SD Srđanu Mašoviću dato 40 sekundi za odgovor, dok je predstavniku koalicije SNP-NSD Željku Ćulafiću dato 12 sekundi , a sa predstavnikom koalicije ‘Mir je naša nacija’ Mladenom Đukićem nisu razgovarali, kako su rekli, zbog njegovih obaveza.

Goran Đurović za naš portal je rekao da je ukidanje rubrke ,,Izbori” smišljeno kako bi se upravo osiguralo da se najveći dio centralne informativne emisije posveti promovisanju vlasti.

,,Da je u Dnevniku 2 ostala rubrika Izbori, onda bi sve partije imale iste uslove a manje bi bilo prostora da se promoviše vlast. Na žalost, Savjet RTCG nije želio da zaustavi zloupotrebe unutar RTCG u vezi sa praćenjem predizborne kampanje”, rekao je Đurović.

Media centar se, kako nam je rekao Đurović, obratio Savjetu RTCG i Agenciji za elektronske medije (AEM) i ukazao na zloupotrebu resursa u praćenju funkcionerske kampanje.

,,Savjet RTCG se nije oglašavao dok je AEM odgovorila na jedan od dostavljenih prigovora kojim je pokazala da je pod uticajem vlasti i da je ovo još jedna zarobljna institucija”, kaže Đurović i dodaje da je AEM do sada mogla dostaviti odgovore i na ostale prigovore kako bi i prije izbora imali jasne dokaze o stanju ove institucije, ali su odlučili da čekaju okončanje izbora.

,,U Savjetu RTCG i AEM-a nema, na žalost, nijednog člana koji nije po volji DPS-a, uključujući i takozvane predstavnike NVO u ovim tijelima”, zaključuje on.

Shodno zaključcima naše analize, RTCG koristi svoje resurse isključivo za promociju kampanje DPS-a, za šta Đurović kaže da je ,,zloupotreba koja zapravo znači čuvenu ,,institucionalnu prednost” vlasti na koju ukazuju međunarodne organizacije”.

Za komentar smo osim aktuelnog direktora TVCG Slavka Đurđića, pitali i Andrijanu Kadiju, koja je bila direktorica TVCG prije četiri godine. Ona je rekla da radije ne bi komentarisala analizu jer više ne prati rad javnog servisa, niti je upućena u pravila koja su se od njenog odlaska mijenjala, te da ne bi mogla povući paralelu.

Kadija je nezakonito smijenjena sa dužnosti generalne direktorice RTCG, nakon čega je smijenjena i uredničkui tim TVCG na čelu sa Vladanom Mićunovićem.

Jovana DAMJANOVIĆ

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply