Vrtić u ‘Bloku VI’ grade na osnovu nezakonitog idejnog rješenja

Objavljeno: 27.08.2020, 09:48h

Iz MORT-a od prošlog četvrtka nijesu odgovorili na pitanja portala PCNEN. Državni arhitekta Dragan Vuković je obećao autoru ove priče odgovore u ponedjeljak, ali oni nijesu stigli

Idejno rješenje za vrtić u podgoričkom naselju ‘Blok VI’, koji je prošlog mjeseca počeo da se gradi kroz projekat sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope (CEB) nezakonito je. Osnovni sud u Nikšiću je još 2018. poništio Odluku Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) po Konkursu za idejno urbanističko – arhitektonsko rješenje dječjeg vrtića i jaslica u ovom podgoričkom naselju.

Presuda je postala pravosnažna krajem prošle godine. Arhitektonski studio AIM iz Podgorice tužio je MORT, tvrdeći da izabrani radovi za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje nisu u skladu sa konkursom koji je raspisan 26.07.2016. U tužbi je istaknuto da je žiri za najbolje izabrao radove pod šifrom “Ringeraja“ i “83654“, podijelivši im prve dvije nagrade u iznosu od 7.000 i 5.000 eura, iako nisu ispoštovani parametri propisani konkursnom dokumentacijom.

AIM je tvrdio da u oba nagrađena rada nijesu ispoštovani osnovni urbanistički parametri, zadati Detaljnim urbanističkim planom (DUP) Blok 6. Naveo je da su urbanističko – tehnički uslovi morali da budu ispoštovani jer je i sam organizator u toku trajanja konkursa odgovorio da odstupanja od ovih propisa nisu moguća…

Odlukom Žirija, prva nagrada pripala je autorskom timu koji su činili Ana Raičević, Nemanja Mitrović i Đina Prnjat. Druga nagrada pripala je autorskom timu koji su činili Dejan Miletić, Jelena Miletić, Aleksandar Slaviković i Ivana Markićević, dok je treća nagrada pripala autorskom timu koji su činili Milić Đerković, Nevena Mijušković, Ivan Asanović i Dušan Džudović.

Vještak arhitektonske struke u aprilu 2018. je istakao da je žiri bio u obavezi da diskvalifikuje sve radove  koji nijesu urađeni u skladu sa konkursom i propozicijama, kao što je to učinjeno zbog formalnih nedostataka sa nekim od učesnika konkursa. On je utvrdio i da prvorangirani rad pod šifrom “Ringeraja“ nije izrađen u skladu sa urbanističko-tehničkim uslovima i da nisu ispoštovane građevinske linije.

“Gabariti objekta iz ovog konkursnog rješenja u velikoj mjeri se nalaze izvan prostora ograničenog građevinskim linijama…”, naveo je, između ostalog, vještak.

On je rekao da se isto odnosi i na parametre zauzetosti. Vještak smatra da bi ovaj rad trebalo da bude diskvalifikovan iz suštinskih razloga, jer bi njegova realizacija bila u suprotnosti sa zakonom.

Izjašnjavajući se o drugorangiranom radu “83654“, vještak je naveo da bi i ovaj rad trebalo da bude diskvalifikovan. Utvrdio je da je, po urbanističko-tehničkim uslovima, maksimalna dozvoljena površina pod vrtićem treba da bude 756 metara kvadratnih, a zauzeto je 1.660 kvadrata.

“Sud smatra da dva prvorangirana rada nijesu ispunili kriterijume konkursa, te nema mjesta stavu žirija da izmjena prostornih ili prostornih parametara predviđenih konkursom ne smije biti beskompromisno podržavana, ali isto tako da izuzetno kvalitetna rješenja koja imaju fleksibilniji pristup zadatku, a to opravdavaju svojim rješenjem, moraju biti nagrađena“, navodi se u presudi nikšićkog Osnovnog suda.

Sud je poništio odluku i obavezao MORT da u roku od 15 dana od pravosnažnosti donese novu zakonitu odluku po konkursu.

Iz MORT-a od prošlog četvrtka nijesu odgovorili na pitanja portala PCNEN. Državni arhitekta Dragan Vuković je obećao autoru ove priče odgovore u ponedjeljak, ali oni nijesu stigli.

IZ MORT-a nijesu odgovorili ni da li su postupili u skladu sa presudom Osnovnog suda u Nikšiću i donijeli novu, zakonitu odluku po konkursu za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje dječijeg vrtića i jaslica u ‘Bloku VI’ . Nijesu odgovorili ni da li su znali za pravosnažnu presudu prije početka radova i zašto su, ako su znali, ušli u izgradnju vrtića po nezakonitoj odluci.

Prema nezvaničnim informacijama PCNEN-a, arhitektonski studio AIM se nagodio sa Ministarstvom i odustao od izvršenja presude. Iz AIM-a nijesu željeli da govore o ovom slučaju. Međutim, i dalje ostaje nejasno kako je dozvoljeno da se zgrada predškolske ustanove gradi po odluci za koju je sud utvrdio da je nezakonita.

Na to pitanje nijesu odgovorili ni iz Ministarstva prosvjete, koje je izdvojilo novac za gradnju.

Članovi konkursnog žirija koji su izbarali sporna idejna rješenja bili su tadašnja arhitektica pri MORT-u i predsjednica žirija Dijana Vučinić, arhitektica, član CANU i jedan od autora naselja ‘Blok 5’ Mileta Bojović, profesor  Arhitektonskog fakulteta u Beogradu Ivan Rašković, međunarodno nagrađivani hrvatski arhitekta Krešimir Rogina i direktorica JPU “Ljubica Popović“ Slavica Luburić.

Iako su svi upitani kako je došlo do toga da izaberu nezakonito idejno rješenje, na pitanja PCNEN-a odgovorio je samo Krešimir Rogina. On kaže da nije upoznat sa pravosnažnom sudskom presudom, ali da je praksa da, ukoliko postoje nedostaci u pobjedničkom radu, odmah ga zamjenjuje sljedeći sa najvišim ocjenama.

Građanima vrtić prihvatljiv, ali ne i put kroz Blok

Zbog izgradnje vrtića, problem imaju i stanari obližnjih zgrada, između kojih će se graditi ulica do novog vrtića. Iako građevinske mašine do gradilišta dolaze postojećim makadamskim putem, predviđena je izgradnja saobraćajnice sa dvije trake preko zelene površine Bloka 6.

Stanari zgrada u Ulici Đoka Miraševića smatraju da bi se tim potezom značajno narušio arhitektonski i pejzažni izgled naselja ‘Blok 6’.

Milan Mijajlović kaže da više od trideset godina žive okruženi gradilištima, jer su tri “ruske kule“, pet ili šest zgrada izgrađene paralelno sa onom u kojoj ima stan.

“Od kad znam za sebe, buka bagera, dizalica, dovikivanja majstora, nestanci vode zbog novih spajanja na mrežu. Sjećam se i donošenja bidona vode sa gradilišta zbog tih neimarskih poduhvata. Ništa nam to nije smetalo, niko se nije bunio. ’Progres’“, kaže Mijajlović za PCNEN.

On tvrdi da su se, kao mladi, organizovali, napravili šahovske stolove, klupe, stolove za stoni tenis, posadili drveće i tako ucrtali mjesto današnjem, modernijem dječjem igralištu.

“Danas se pored njega gradi vrtić čije gradnje buka nam ne smeta, jer će je konačno zamijeniti neka ljepša ’buka’. Graja djece. Potpuno prihvatljivo, a po izgradnji i praktično za sve koji imaju djecu spremnu za predškolsko obrazovanje“, pojašnjava Mijajlović.

Međutim, on smatra da će ulica sa dvije trake  narušiti kvart koji se, kako tvrdi, do sada “mogao ponositi trotoarima, zelenilom, prostorom gdje se moglo izaći u šetnju bez brige da  će vas bilo ko ugroziti“.

“Sa ovom saobraćajnicom, pored estetskog narušavanja prostora, dječje igralište gubi svaki smisao a, Boga mi, i život u ovom dijelu ‘Bloka 6’. Čuo sam da bi ova saobraćajnica trebala ići sa druge strane zgrade, ali je zasmetala nekoj većoj glavi. Ostaje nam da čekamo vrijeme kada će otkupljivati stanove da kroz njih prave pasarele ili kolovozne trake“, kaže Mijajlović

Ivan ČAĐENOVIĆ

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply