Kaludrani i dalje odlučni da brane svoju rijeku

Objavljeno: 26.08.2020, 15:12h

Reporteri PCNEN-a u selu Kaludri, čija žiteljka Zlatana Ralević poručuje: Ako nam se oduzme rijeka, onda nemamo šta da tržamo, bez samo da se zamaknemo

Mještani Kaludre su održali zbor prije nekoliko dana i izabrali novo rukovodstvo, ali i jednoglasno ponovili da neće dopustiti da u ovom beranskom selu bude izgrađena nii jedna od sedam predviđenih malih hidroelektrana (mHE).

“Ako oni krenu da grade, mi ćemo svi u rijeku da blokiramo radove“, kaže mještanin Radovan Anđić.

Isti stav je, tvrdi on, bio i prije pet godina, dok je bio na čelu mjesne zajednice Kaludra, kada je kompanija “Hidroenergija Montenegro“, čiji je jedan od vlasnika biznismen Oleg Obradović, dobila koncesiju za izgradnju malih hidroelektrana na Kaludarskoj rijeci i pritokama.

Od rijeke i potoka živi cijelo selo, koje se dominantno bavi poljoprivredom i stočarstvom. Oni s razlogom tvrde da im bez vode na selu nema života.

Kaludranka Zlatana Ralević kaže da bi voljela da rijeke u selu „budu čiste, a ne oduzete“.

“Ako nam se oduzme rijeka, onda nemamo šta da tražimo, bez samo da se zamaknemo. Znajući sebe, koliko god da meni treba voda, znam da toliko i  mom komšiluku treba voda. Sada da mi date zlato i blago, a da oduzmem vodu selu, ja to ne bih mogla“,kaže Ralevićeva.

Novoizabrani predsjednik MZ Kaludra Mićo Ralević tvrdi da mještani Kaludre i okolnih sela neće dozvoliti izgradnju mini-hidrocentrala, jer bi to prevashodno ugrozilo put – kojim bi se provukao cjevovod.

On pojašnjava da šest malih hidroelektrana mora da prođe kroz privatna imanja, dok je jedna planirana na državnom zemljištvu u cijelom potezu.

“Oni su uporni da prvo naprave tu jednu jer ne bi imali spora oko imovine“, kaže Ralević.

Međutim, vodozahvat te mHE našao bi se na samoj kapiji manastira u Kaludri, koji su obnovili upravo mještani tog sela. Ralević je rekao da Kaludrani i njihove komšije to neće dozvoliti.

“Tražimo novu studiju izvidljivosti i uticaja na životnu sredinu. Kaludra je nekada bila bogata narodom, stokom, šumom i vodom; narod i stoka su otišli, šumu su razgrabili tajkuni, jedino je ostala ta voda da je branimo životima“, ističe Ralević.

Igumanija kaludarskog manastira Anastasija tvrdi da su seljani prije nekoliko godina uklonili tablu sa informacijama o građevini, koja je postavljena nedaleko od kapije manastira. Ona je uvjerena da mještani neće dozvoliti da se to desi.

“Lično mislim da to ne treba da se gradi. Bog je stvorio nas i rijeke takve kakve jesu i mislim da to ne smije da se dira“, kaže igumanija.

Predsjednik Sportskog ribolovnog kluba “Lim Berane“ Milutin Mićović tvrdi da je Kaludarska rijeka glavno prirodno mrestilište potočne pastrmke u tom gradu.

“Rijeka je prebogata pastrmkom. Sportsko ribolovni klub Lim je, u sklopu zaštite ove rijeke, iskoristio zakonsku mogućnost i stavio četiri kilometra ove rijeke pod strogi ribolovni zabran do maja 2022. godine“, pojašnjava Mićović.

Kompanija “Hidroenergija Montenegro“ je izgradila prvu mHE u Crnoj Gori i godinama zarađuje najviše novca od stavljanja rijeka u cijevi. Vlasnik 40 odsto Hidroenergije je Oleg Obradović, preko firme “Hemera kapital”, dok 60 odsto ima Ranko Radović, koji je preuzeo vlasnički udio od Ranka Ubovića i Aleksandra Mijajlovića.

Vuk VUJISIĆ
Ivan ČAĐENOVIĆ

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply