Zaštićen anonimnošću, udar.me optužuje ljude bez dokaza

Objavljeno: 22.08.2020, 20:05h

Ministarstvo kulture ne odgovara na pitanja, lokalni faktčeker nije zainteresovan za ovu vrstu anonimne proze

Više javnih ličnosti iz crnogorskog društvenog i političkog života nadležnima je prijavilo veb stranicu udar.me, zbog zlonamjernih nepotpisanih informacija koje je objavio o njima.

Zbog kleveta su podnijete i krivične prijave protiv NN lica.

Na stranicama udar.me je posljednjih dana objavljeno da veliki broj crnogorskih aktivista, političara, sveštenika i novinara, koji su kritički nastrojeni prema vlastima, radi za strane službe bezbjednosti. Najavili su još takvih imena u narednom periodu.

Riječ je o portalu  koji se pojavio u toku predizborne kampanje, a njegovi pokretači trde da iza njih stoji tim  „sa međunarodnim iskustvom u istraživačkom novinarstvu“. Međutim, udar.me nema impressum, pa se to ne može provjeriti. Takođe, na portalu nema kontakt detalja – imejl adrese ili broja telefona, kao ni podataka o registraciji ili sjedištu organizacije. Na društvenoj mreži Fejsbuk, na kojoj vidljivo troše velika sredstva na sponzorisanje, piše da je riječ o medijskoj kompaniji, ali ni tamo se ne može naći više detalja.

Prema Zakonu o medijima, portal bi morao imati vidljiv impresum, a pošto ga nema, znači da izdavač ovog medija posluje nezakonito.

“Impresum medija sadrži naziv medija, adresu elektronske pošte medija ili internet stranice, ime glavnog urednika medija, naziv/ime, sjedište/prebivalište osnivača i PIB osnivača medija… Impresum medija mora biti vidljiv, lako prepoznatljiv i uvijek dostupan”, piše u Zakonu.

Iz Ministarstva kulture, koje je od nedavno nadležno za sprovođenje ovih odredbi, nijesu odgovorili na pitanja PCNEN-a, da li je veb stranica udar.me registrovana kao portal i ko stoji iza njih.

Redakcija dnevnog lista Vijesti je Ministarstvu prijavila portal zbog kršenja Zakona, nakon što su njihove novinare Sinišu Lukovića i Vuka Lajovića oklevetali da su pripadnici srbijanske bezbjednosne agencije. Vijesti su, takođe, podnijeli krivične prijave protiv NN lica. Istu prijavu podnijeli su i Agenciji za elektronske medije.

O ovakvom targetiranju novinara u Crnoj Gori obaviještene su relevantne međunarodne organizacije.

Iz Ministarstva kulture PCNEN-u nijesu odgovorili šta će uraditi, niti šta mogu uraditi povodom udar.me. Iz Agencije za elektronske medije saopštili su da više nijesu nadležni za elektronske publikacije, već da je ta oblast prešla u nadležnost Ministarstva kulture.

Na “Udarovoj“ listi navodnih pripadnika strane službe bezbjednosti našao se i bivši poslanik u Skupštini Crne Gore i član Demokratske Crne Gore Velizar Kaluđerović. On kaže da je “osjetio gađenje“ kada je vidio tekst na spornoj veb stranici.

“Kada sam pogledao predmetni tekst, osjetio sam samo gađenje prema kukavicama koje, bez i jednog jedinog argumenta, teško optužuju ljude istovremeno skrivajući sopstveni identitet“, kaže Kaluđerović za PCNEN.

On smatra bespredmetnim vođenje bilo kakvog postupka u režimu Mila Đukanovića (predsjednika Crne Gore), zbog čega nije pokretao nikakav postupak zbog objavljenih informacija.

“Bez dileme, iza ovakvog portala stoji političko podzemlje i ljudske ništarije koje ne znaju šta je ljudsko dostojanstvo, a znaju samo za sluganstvo Milu Đukanoviću“, ocjenjuje Kaluđerović.

Na listi se našao i budvanski odbornik Mijomir Pejović (DCG). Ni on nije pokretao postupak kroz institucije jer smatra da je “gubljenje vremena“ žaliti se “onom ko protiv vas širi laži“.

Pejović smatra da je ugrožen svako ko je protivnik Demokratske partije socijalista (DPS), bio na funkciji ili je običan građanin.

“Mi koji se nalazimo na javnim funkcijama smo navikli da se protiv nas iz Demokratske Crne Gore u kontinuitetu plasiraju raznorazne bljuvotine i izmišljotine“, kaže Pejović za PCNEN.

Građani Milorad Vujović i Srđan Perić su ranije uputili zahtjev Agenciji za elektronske medije za preduzimanje radnji povodom neprijavljene elektronske publikacije www.udar.me i sadržaja  koji se u njoj objavljuju.

“Uvidom u Registar elektronskih medija, nije moguće saznati naziv/ime pružaoca elektronske publikacije, ime i prezime ovlašćenog lica i odgovornog urednika, adresu, e-mail, telefon, niti bilo koji podatak koji se po Zakonu moraju prijaviti. Takođe, i na stranicama ove internetske publikacije, ne postoji  impressum sa bilo kojim od navedenih podataka. Pretragom preko servisa https://whois.domaintools.com nije moguće utvrditi  vlasnika domena”, navodi se u zahtjevu Agenciji.

Napisali su da je na portalu koji se “hrabro“ sakrio iza anonimnosti, odmah po pokretanju najavljeno objavljivanje materijala koji su u posjedu službi bezbjednosti.

“Nakon čega je krenulo provlačenje pojedinaca kroz tabloidno blato, objavama koje su nepotkrijepljene bilo kakvim, a pogotovu relevantnim izvorima.  Pored ostalih, sa nadnaslovom: ‘Udarno’, postavljeno je preko YouTube do sada šest klipova u kojima se kao saradnici strane obavještajne službe prokazuju lica  koja žive u Crnoj Gori, od kojih su jedan broj javne ličnosti prepoznate po opozicionom političkom djelovanju, a za koje se, uz prikazivanje njihove fotografije i navođenje ličnog imena, zatim navodno saradničkog nadimka i operativne veze u stranoj državi, ne iznosi niti jedan dokaz o njihovoj saradnji sa stranom obavještajnom službom. Dakle, radi se o etiketiranju i anonimnom optuživanju bez navođenja autora, bez ikakvih dokaza, relevatnih izvora, i bez mogućnosti da se čuje strana koja se optužuje”, piše u zahtjevu upućenom AEM.

Vujović i Perić su kazali da smatraju “da je ovaj portal namijenjen predizbornom trovanju crnogorskih građana i da će u tom smislu svakako imati i svoju postizbornu namjenu”.

UDAR TRENUTNO NIJE INTERESANTAN FAKTČEKERIMA

Platforma za provjeru tačnosti informacija (faktčeking) raskrinkavanje.me krajem jula je postalo partner kompanije Fejsbuk za faktčeking u Crnoj Gori na toj društvenoj mreži, gdje se dominantno reklamira i veb sajt udar.me.

Autorka na platformi raskrinkavanje.me Milica Kovačević kaže da njihova platforma prioritetno analizira članke koji se odnose na međunarodnu i regionalnu politiku, ljudska prava i demokratiju.

„Redakcija može odlučiti i da obradi neku drugu temu, kada procijeni da je to u javnom interesu. Ne bavimo se unutrašnjim dnevno-političkim temama i ne presuđujemo u polemikama između političara“, navodi se u odgovoru Kovačević za PCNEN.

Ona pojašnjava da su registrovali nekoliko tekstova veb stranice udar.me, tako što su ih identifikovali njihovi istraživači i novinari, ili je na njih ukazano kroz Facebook platformu na osnovu prijava korisnika.

“Do sada smo objavili jednu provjeru tvrdnji iz članka objavljenog na ovom portalu. Analiza je objavljena 11. avgusta i dostupna je ovdje https://www.raskrinkavanje.me/analiza/vakcina-jos-nije-dostupna-svijetu-pa-ni-crnoj-gori“, piše u odgovoru Kovačević.

Kovačević, međutim, nije jasno saopštila da li će provjeravati sporne informacije koje dolaze sa sporne veb stranice, nakon što se više građana žalilo nadležnima. Ona je, pak, pojasnila da kriterijum za njihov rad nijesu aktivnosti nadležnih institucija već prijave čitalaca i istraživački rad njihovog tima.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Vuk VUJISIĆ

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply