Savjet za građansku kontrolu rada policije i Veselin Veljović

Objavljeno: 13.08.2020, 12:39h

Piše: Omer ŠARKIĆ

Juče mi je od Savjeta za građansku kontrolu rada policije stigao odgovor Uprave policije upućen Savjetu 26.06.2020. godine, povodom mojih pritužbi na ponašanje policije po privođenju.

Moje izjašnjenje Savjetu na taj pamflet neistina koji je potpisao Veselin Veljović uputio sam danas. Integralno ga prenosim ovdje, na svom blogu.

SAVJETU ZA GRAĐANSKU KONTROLU RADA POLICIJE

Predmet: Izjašnjenje na odgovor Uprave policije poslat od strane Savjeta, pod Br: 029/20-18773

Dana 12.08.2020. godine sma primio imejl od Savjeta za Građansku kontrolu rada policije u kome Uprava policije demantuje moje pritužbe. Odgovor Uprave policije je stigao 50 dana nakon mojih pritužbi, što samo po sebi govori o tome koliko je policija u pravu, i koliko za ozbiljno uzima Savjet za građansku kontrolu rada policije, te mene kao građanina.

Usput, isti Savjet je pri policijskoj intervenciji u Budvi, koja je prethodila protestu na kojem sam uhapšen, istog dana reagovao i stao u odbrani reagovanja policije, dok meni, kao građaninu, šalje odgovor poslije 50 dana, i to od Uprave policije, a da se sam Savjet ne izjašnjava, niti je, očigledno,  provjerio ništa od mojih navoda, iako je za to imao mogućnost jer sam siguran da u zgradi Uprave policije gdje smo privedeni postoji video nadzor. Takođe, neko iz Savjeta je mogao posjetiti makar pritvorsku jedinicu u kojoj sam bio smješten odmah poslije prijema moje pritužbe, i ako ima čulo mirisa i vida, uvidjeti kako pritvorska jedinica bazdi (ne smrdi, već bazdi) i u kakvom je stanju.

Evo mog izjašnjenja povodom odgovora Uprave policije na pomenuti slučaj.

Kompletan odgovor Uprave policije je gola i drska laž. Ne neistina, već laž, koju je potpisao njen direktor Veselin Veljović i niko drugi sem njega, te stoga smatram da je on lično provjeravao navode iz mojih pritužbi i izrekao ovakve i ovoliko laži.

Idem redom:

  • Skoro trećina odgovora/demantija mojih navoda poslata od strane Uprave policije se odnosi na to kako i zašto sam uhapšen, iako na to nijesam pisao pritužbu, već na postupanja nakon hapšenja.

I u tom dijelu direktor policije Veselin Veljović je izrekao isključivo laži, usput pokazujući elementarno nepoznavanje međunarodnih zakona i prakse, čiji je potpisnik i Crna Gora, prije svega Zakona o pravu na mirno okupljanje i Slobodi na pravo mirnog okupljanja u praksi Evropskog suda za ljudska prava.

Naime, u odgovoru UP piše da je okupljanje bilo neprijavljeno i bez odobrenja, pa je i to valjda bio jedan od razloga za intervenciju policije. Po navedenim zakonima mirno okupljanje, ako je spontano, može biti neprijavljeno.

U daljem obrazloženju UP piše da su učesnici protesta napali policiju, a onda je policija razbila protest upotrebljavajući sredstva

prinude i hemijska sredstva, što je opet laž. Policija je krenula da silom rastjeruje okupljene građane, a onda je manji dio njih zasuo policiju kamenicama. Za svo to vrijeme ja sam mirno sjedio na trotoaru, ne učestvujući ni u kakvim sukobima. Kada je intervencije policije završena, tada sam priveden dok sam i dalje mirno sjedio na trotaaru, tačno preko puta ulaza u zgradu UP. Za to postoji video dokaz koji možete vidjeti na linku:

https://www.vijesti.me/vijesti/politika/445495/gradjani-ispred-cb-podgorica-policija-ih-upozorila-da-se-razidju (sjedim na trotaoaru pored crvenog automobila, u plavo-bijeloj košulji kratkih rukava sa maskom preko lica, dok traje intervencija policije i sukobi sa protestantima).

Po već pomeutim, evropskim standardima, pritvaraju se i primjenjuje se sila samo na one učesnike protesta koji izazivaju nemire ili pružaju otpor, a ne na one koji na miran način izražavaju protest, kao što sam to radio ja.

No, sve ću to dokazati u postupku čak i pred zarobljeniom sudstvom, zato sami čin pritvaranja  nije bilo predmet moje pritužbe.

  1. U odgovoru Uprave policije se dalje kaže kako se državni tužilac izjasnio da postoji osnovana sumnja da sam izvršio krivično djelo nepostupanja po naredbi za udaljavanje iz člana 379. stav 1 KZ CG, što, ponavljam nije bio predmet moje pritužbe, ali  jasno pokazaju da zarobljeno, partijsko i nestručno tužilašto u zemlji koja su guši  u korupciji i kriminalu, ne poznaje evropske zakone o mirnom okupljanju koje garantuje pravo na spontano i mirno iskazivanje protesta i kada je neprijavljeno, kako sam ja protestovao – što dokazuje pomenuti snimak.
  2. U odgovoru Veselina Veljovića se kaže da smo zbog zauzetosti pritvorskih prostorija, bili zadržani u drugim adekvatnim (?) prostorijama. Ako je adekvatna prostorija prostor od oko 40 kvm u kojoj je bilo smješteno nas oko 25, na stolicama, cijelu noć, tačnije 12 sati, bez mogućnosti za san, onda je sve u našoj policiji „adekvatno“. Mene kao (neosnovano) pritvorenog građanina ne interesuje i ne treba da interesuje što nam je policija postalo jedino „profitabilno“ preduzeće u kome nema mjesta u pritvorima od njihovih (neosnovanih) hapšenja.
  3. Napominje se da su u navedenim prostorijama poštovane mjere i preporuke NKT-a, što je laž nad lažima Veselina Veljovića. U navedenoj prostoriji niko nije nosio maske osim mene, kasnije i pritvorenik Kadić. Niko od desetak policajaca/čuvara koji su se smjenjivali nije nosio zaštitnu masku – kako tvrdi Veselin Veljović, a svi smo sjedjeli jedni do drugih, bez ikakvog odstojanja.
  4. U odgovoru Veselina Veljovića piše da sam potpisao nekakav informativni list preko koga sam upoznat sa pravima i obavezama i na pravo da upoznam svoje najbliže i obavijestim ih o lišenju slobode. Još jedna drska laž Veselina Veljovića. Nikakav informativni list nijesam primio, još manje potpisao, a na kulturno upućen zahtjev da mi se omogući da javim telefonom svom malodobnom sinu od devet godina, kako bih ga obavijestio da sam uhapšen i da se nekako snađe jer sam mu jedini staratelj, pretpostavljeni komandir se oglušio o zahtjev. To mi je omogućeno oko 22.00 sata, jedan ipo sat poslije privođena, na moju ponovni zahtjev. Dijete se u muđevremenu uzele moje poznanice koje su preko sredstava informisanja čule za hapšenje.

Napominjem da su uslovi da mi se omogući taj poziv stečeni odmah poslije privođenja u navedenu prostoriju jer su tada prestale sve policijska aktivnosti, a u prostoriji je vladao potpuni mir i nije bilo nikakvih ekscesa, tako da je to još jedna drska laž Veselina Veljovića, jedinog potpisnika ovog policijskog izvještaja tj. konglomerata drskih laži.

  • U izvještaju se kaže da mi je poslužen obrok i omogućeno to pravo.

„Obrok“ mi je poslužen poslije 13.30 sati (kao i svima ostalima) od momenta hapšenja. Privedni smo u 20.30, „obrok“ nam je poslužen sjutradan u 10.00 sati. „Obrok“ se sastoja od dva parčeta hljeba sa sirom i parčetopm svinjske salame. Po njegovom dostavljanu (što nijesam opisao u pritužbi), isti sam samo odložio sa strane jer sam islamske vjeroispovjesti (što je UP mogla zaključiti iz mog imena). Tada je pritvorenik Milun Zogović koji je bio sa mnom u pritvorskoj jedinici pozvao stražara, rekao mu da sam musliman i da ne jedem svinjsku salamu, nakon čega je stražar donio sendvič sa sirom, bez salame.

Toliko o ovom izvještaju Veselina Veljovića i njegovom tačnošću.

Pored ovoliko izrečenih laži od strane direktora policije povodom relativno benignog slučaja, sada još više sumnjam da je bio jedan od glavnih aktera etničkog čišćenja Bošnjaka iz Bukovice svojevremeno, za što mi godinama stižu informacije i tvrdnje, kao jednom od osnivača REKOM-a za Crnu Goru. Jer, ako ovoliko laže za ovaj slučaj, mogu pretpostaviti koliko je spreman da laže i koliko je lagao u tom slučaju.

Na samom kraju, spreman sam da se podvrgem dektoru laži za sve moje tvrdnje u prvoj pritužbi i ovom odgovoru, kao i da se suočim sa svim policijskim službenicima koje tvrde da nešto od nevedenog nije tačno, kao i  sa Veselinom Veljovićem – potpisnikom ovih drskih neistina i laži.

Omer Šarkić

 

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply