Papa smijenio moćnog nadbiskupa Gdanjska

Objavljeno: 13.08.2020, 21:43h

Nadbiskup Glođ je prikazan u jednom od dokumentarnih filmova o svešteničkom seksualnom zlostavljanju i zataškavanju u Poljskoj

Poglavar Rimokatoličke crkve Franjo danas je smijenio moćnog nadbiskupa Gdanjska Slavoja Lešeka Glođa, čime je nastavio sa dovođenjem stvari u red u poljskoj crkvi posle otkrića seksualnog zlostavljanja od sveštenika i zataškavanja.

Iako svi katolički biskupi moraju da ponude povlačenje kad napune 75 godina, izrazito je neobično da papa prihvati takvu ostavku na nečiji 75. rođendan, što je u slučaju Glođa učinio.

Taj potez pape Franja nagojveštava da on želi da pošalje signal da je ozbiljan po pitanju okončanja kulture prikrivanja zlostavljanja unutar katoličke crkve u Poljskoj.

Pošto je prihvatio ostavku Glođa, papa je imenovao privremenog starešinu gdanjske nadbiskupije.

Nadbiskup Glođ je prikazan u jednom od dokumentarnih filmova o svešteničkom seksualnom zlostavljanju i zataškavanju u Poljskoj, prenosi Beta.

U filmu „Nemoj reći nikome“ iz 2019. godine, Glođ je prikazan kako veliča poznatog sveštenika pedofila Francišeka Cibulu, ličnog kapelana vođe solidarnosti Leha Valese, iako je bio svjestan njegovih zlostavljanja.

Oni koji su preživjeli zlostavljanja uključili su i Glođa u izvještaj u kojem su identifikovana 24 poljska biskupa optužena za zaštitu sveštenika-predatora.

Izvještaj je dostavljen papi uoči prošlogodišnjeg globalnog samita o sprečavanju zlostavljanja u Vatikanu.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply