Gligić: Sputnjik V vakcina je jako dobra, primila bih je

Objavljeno: 13.08.2020, 16:00h

Da je kao nosač bio upotrijebljen živi adenovirus, moglo bi da dođe do komplikacija u organizmu.

Ruska vakcina je prošla dobre kontrole i primila bih je, kazala je Ana Gligić, jedan od najpoznatijih srpskih virusologa i dodala da su ruski molekulrni biolozi izvanredni.

Gligić je u intervjuu za Sputnjik kazala  da je jako važno što je nosač vakcine umrtvljeni adenovirus.

Da je kao nosač bio upotrijebljen živi adenovirus, moglo bi da dođe do komplikacija u organizmu.

„Znam da adenovirus do sada nije dao nikakvu komplikaciju, nikada nije dao ništa alarmantno. On je jedan slab virus u cirkulaciji. Sumnjam da ima čovjeka koji nije dolazio u kontakt sa njim. Na nosač je ugrađen onaj dio korone koji će davati imunitet. Adenovirus kao nosač pomaže da unesete onu komponentu cirkulišuće korone koja će stimulisati stvaranje antitela“, objašnjava Gligić.

Klasična vakcina proizvodi se tako što se za nju koristi oslabljeni soj virusa koji je izazvao problem. Takva vakcina naziva se živa atenuirana vakcina.

„One su najefikasnije, ali nose rizik da virus koji je oslabljen u nekom organizmu ispolji svoje loše osobine, pa ne bude vakcine, nego izazove bolest. Te vakcine zahtijevaju rigorozne mjere u laboratoriji i velike eksperimente na ljudima. U toj kontroli imate i fazu da ljude zarazite virusom, da vidite da li je stvoreno pravo antitijelo, da neće izazvati bolest“, kaže Gligićeva.

Za takvu vrstu vakcina treba dvije do tri godine, dok se vakcine poput ove protiv koronavirusa lako prave.

Ana Gligić je međunarodno priznati srpski virusolog, koja je, za vrijeme epidemije velikih boginja (variole vere), koja je 1972. pogodila Jugoslaviju, bila šef laboratorije Instituta „Torlak“.

Bila je na čelu tima koji je izolovao virus velikih boginja, a bavila se i istraživanjima još opasnijeg „marburg virusa“, koji je takođe izolovala.

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply