Srbijanski ambasador u MVP razgovarao o ulasku srpskih državljana u CG

Objavljeno: 12.08.2020, 21:58h

Ambasador je zahtijevao razgovor sa predstavnicima Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) na ovu temu.

Srpski ambasador u Crnoj Gori Vladimir Božović prenio je tokom sastanka u Ministartsvu vanjskih poslova Crne Gore mnogobrojne zahtjeve državljana Srbije za ulazak u Crnu Goru, „zbog posjete i njege svojih roditelja i najbližih“, kao i isti zahtjev onih državljana Srbije koji su vlasnici nekretnina u Crnoj Gori.

„Ovi razlozi, uvažavajući suvereno pravo Crne Gore da o njima odluči, temelje se na poštovanju osnovnih ljudskih i građanskih prava i sloboda, kao i razloga humanosti. Takođe, ambasador je zahtijevao i razgovor sa predstavnicima Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) na ovu temu. Sagovornici iz MVP su ga obavijestili da će o tome informisati NKT”, navodi se u saopštenju ambasade, prenosi Beta.

********

Građani Srbije od 15. marta ne mogu ući u Crnu Goru čak ni oni koji imaju nekretnine ili porodicu, niti ako imaju test da su negativni na korona virus. Moguće je jedino da dođu privatnim avionima, ali im je od 12. juna potreban PSR test i da imaju rezervisan hotel.

Osim toga, državljani Srbije mogu bez ikakvih uslova ući u Crnu Goru ako dolaze iz zemalja Evropske unije i ostalih na „zelenoj listi“ Instituta za javno zdravlje Crne Gore, ukoliko su u njima proveli najmanje dvije nedjelje.

Srpski državljani koji dolaze iz država sa „žute liste“ Instituta za javno zdravlje Crne Gore, moraju da posjeduju rezultate jednog od testova, pod uslovom da su u toj zemlji proveli najmanje dvije nedjelje.

Državljani Crne Gore i stranci sa stalnim boravkom koji ulaze iz Srbije moraju u institucionalni karantin od 14 dana, osim starijih od 70 godina, djece mladje od 11 i osoba koji su morali u Srbiju ići zbog medicinskog tretmana koji idu u kućnu samoizolaciju.

********

Božović je takođe prenio zabrinutost za zdravstveno stanje jedne od okrivljenih u slučaju pokušaja terorizma 2016. godine Branke Milić koja je napustila suđenje prije tri godine i od tada se nalazi u zgradi ambasade Srbije u Podgorici.

Iz ambasade je saopšteno je da je prije dva dana pozlilo Branki Milić, koja je osuđena na tri godine zatvora.

„Ambasador Božović je svojim sagovornicima u MVP-u prenio zabrinutost za zdravstveno stanje Milić, kao i zahtjev da mu se omogući prijem kod najviših predstavnika pravosuđa Crne Gore. Sagovornici iz MVP-a su obavijestili ambasadora da su proslijedili njegov zahtjev i izrazili nadu da će do susreta vrlo brzo doći“, kazali su iz ambasade.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply