MANS: Vatrogasci pomogli kampanju DPS-a sa 16.000 eura

Objavljeno: 12.08.2020, 15:39h

Istraživački centar NVO MANS je došao do novih podataka koji produbljuju sumnju da vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) opet koristi uspostavljenu šemu za ubacivanje gotovine u svoje zvanične finansije, i to kroz navodne donacije fizičkih lica.

Zaposleni u Službi zaštite i spasavanja Opštine Danilovgrad su organizovano i na isti dan uplatili 16.000 eura za potrebe ovogodišnje izborne kampanje DPS-a. Najmanja donacija iznosila je 500, dok su pojedini vatrogasci izdvajali i do 1.500 eura kako bi pomogli vladajuću partiju, pokazuju podaci koje je analizirao MANS.

Goran Radulović, komandir vatrogasne službe, potvrdio je za MANS da je “kao član i aktivista DPS-a od osnivanja donirao 1.500 eura DPS-u za potrebe kampanje za parlamentarne izbore 2020. godine“. U imovinskom kartonu Raduovića se navodi da je njegova plata prošle godine iznosila 1.200 eura, dok je u januaru ove godine primio 1.530 eura.

Sve donacije vatrogasaca iz Danilovgrada uplaćene su istog dana, 7. jula ove godine, što je mehanizam putem kojeg su i njihove kolege iz Podgorice podržale kampanju DPS-a 2016. godine.

Dodatnu sumnju da se radi o organizovanoj šemi za ubacivanje novca nepoznatog porijekla u izbornu kampanju DPS-a izaziva i činjenica da su i članovi opštinskih odbora iz Bijelog Polja, Berana, Petnjice i Šavnika svoje priloge uplaćivali određenim danima, a nerijetko i u iznosima koji su premašivali njihove mjesečne zarade, piše MANS.

Tako je pet članova bjelopoljskog opštinskog odbora DPS-a, uključujući i predsjednika te opštine Petra Smolovića i predsjednika Skupštine Opštine Abaza Dizdarevića, uplatilo ukupno 4.500 eura. Osim njih, iz Bijelog Polja su donacije partiji uplatili i Emin i Hajro Kajević, i to ukupno 3.500 eura. Sve donacije od članova i aktivista iz Bijelog Polja uplaćene su istog dana, 17. jula 2020. godine.

Ovakva praksa već sada ozbiljno diskredituje nadolazeće izbore, jer se jednoj partiji svjesno i proračunato ostavlja prostor da finansira svoju kampanju iz fondova nepoznatog porijekla, uz sada već prepoznate druge nelegitimne metode kojima DPS ostvaruje prednost u odnosu na ostale učesnike u izbornom procesu, konstatuje se u istraživačkom tekstu MANS-a.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply