Bitići: Naučiti Srbe da poštuju OVK koja se borila i za njihovu slobodu

Objavljeno: 12.08.2020, 22:19h

Bilo bi u njihovom najboljem interesu da se oslobodimo višegodišnje, vjekovne, propagande da je Kosovo njihova zemlja, uz svu tu lažnu mitologiju

Poslanik Demokratske partije Kosova (DPK) Gazmend Bitići izjavio je kako bi Srbe na Kosovu trebalo naučiti da poštuju Oslobodilačku vojsku Kosova (OVK) jer se OVK borila i za njihovu slobodu, objavila je danas prištinska Gazeta Ekspres.

U jednom od članova Nacrta zakona o zaštiti vrijednosti borbe OVK, koji je inicirala DPK navodi se da su svi građani Kosova dužni da poštuju OVK.

Prema riječima poslanika DPK, Srbe na Kosovu trebalo bi naučiti da „poštuju“ OVK, jer se, kako je naveo, OVK „borila i za njihovu slobodu“.

„Razumijemo političku stvarnost, razumijemo kako je nastala država Kosovo, sa kojim saveznicima je formirana, takođe razumijemo Ustav, ali moramo i naučiti građane Srbije da se OVK borila i za njihovu slobodu“, naveo je Bitići.

„Bilo bi u njihovom najboljem interesu da se oslobodimo višegodišnje, vjekovne, propagande da je Kosovo njihova zemlja, uz svu tu lažnu mitologiju. Kosovo je zemlja svojih građana i na to bi trebalo da se naviknu svi koji tu žive, ali i naše komšije“, dodao je Bitići.

Međutim, nije rekao da li će taj zakon sankcionisati svakoga ko ima drugačije mišljenje o OVK, ali je naveo da će oni koji vređaju OVK dobiti „kazne“ prema postojećim kosovskim zakonima“, prenosi Kosovo onlajn.

„Ne bih volio da ovaj zakon uplaši nijednog građanina Kosova“, rekao je Bitići.

Nacrt zakona o zaštiti vrijednosti borbe OVK, koji je izazvao dugu raspravu u Skupštini Kosova, nije stavljen na glasanje, jer nije bilo kvoruma.

Na Nacrt zakona zamjerke su ranije izneli i iz ambasada SAD, Njemačke, Švajcarkse kao i Kancelarije EU jer smatraju da se njime ugrožavaju sloboda govora i prava građana.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply