Amfilohije: Bezuman je ko pokušava da poistovijeti crkvu sa nacijom i partijom

Objavljeno: 12.08.2020, 17:00h

Neki pokušavaju da poistovijete crkvu sa državom, nacijom i partijom, oni su bezumni, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije tokom liturgije održane u manastiru Duljevo u Paštrovićima.

U liturgijskoj propovijedi, mitropolit Amfilohije je rekao da „Crkvu Hristovu, tijelo Hristovo čine svi koji su sabrani oko Presvete Trojice, koji se kroz vjekove sabirali krštavajući se u ime Oca i Sina i Duha Svetoga, koji su živjeli po zapovijestima Njegovim i koje je On prizvao u vječno i neprolazno Carstvo nebesko“, prenosi sajt Mitrpolije.

„U toj Crkvi Božjoj, po riječima apostola Pavla, nema ni Grka ni Jevreja, ni roba ni slobodnjaka, ni muškog a ni ženskoga, nego svi su jedan Isus Hristos. Velika i Sveta tajna Crkve Božje koja objedinjuje u sebe sveukupnu božansku tvorevinu”, kazao je vladika, pojašnjavajući da Crkva Hristova objedinjuje sav ljudski rod.

„Svi zemaljski narodi prizvani su da postanu članovi te Crkve, i to je najdublja istina hrišćanskog života, ono što nas sabira i što nas pribira i sjedinjuje tim jedinstvom Božjim vječnim i neprolaznim“, rekao je mitropolit.

Naglasio je da i u naše vrijeme, kao i u prošlim vremenima, „ima onih koji poistovjećuju Crkvu Božju sa svojim narodom“.

„I u naše vrijeme neki pokušavaju da poistovijete Crkvu sa svojom državom, sa svojom nacijom. Oni su bezumni, ne znaju šta je Crkva. Misle da je Crkva partija koju oni osnivaju i da je Crkva isto što i država, koje se rađaju, nestaju njihove granice i prolaze. Kroz vjekove je to tako bilo, moćnici zemaljski, vladari i njihova carstva, njihove imperije dolaze i prolaze, a Crkva Hristova ostaje i ni vrata pakla ne mogu je nadvladati“, rekao je mitropolit Amfilohije.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply