Učenje novih jezika

by | aug 11, 2020 | Svaštara | 0 comments

U novom istraživanju koje je objavljeno u časopisu Science of Learning, naučnici tvrde da slaba električna stimulacija preko posebno dizajniranih slušalica pomaže u prepoznavanju tonova koji su dio nekog jezika koji se tek uči.

Prema raznim istraživanjima, učenje stranih jezika postaje teže u odrasloj dobi, a stimulacijom lutajućeg nerva (nervus vagus) preko slušalica taj se problem ublažava. Ispitanici su tako, na primjer, uspjeli da lakše raspoznaju različite tonove u sklopu mandarinskog jezika, kod koga je razlikovanje četiri osnovna tona prilično teško za one koji ga ne govore, a posebno ako je riječ o učenicima koji ne poznaju tonske jezike (jezici u kojima se tonovi koriste za razlikovanje pojedinih riječi).

Kod ispitanika kod kojih su korišćene slušalice, razlikovanje tonova se poboljšalo čak 13%, no samo kod jednostavnih tonova, s obzirom na to da se razlika kod kompleksnijih tonova nije vidjela.

Ovo je dokaz da neinvazivna stimulacija nerava može pomoći pri učenju jezika, te je ovim eksperimentom otvoren put za poboljšavanje raznih kognitivnih sposobnosti. (Izvor: geek.hr)

0 Comments

Submit a Comment