O mimovima i našim ljudima

Objavljeno: 11.08.2020, 19:19h

Piše: Ksenija MILOVIĆ

Za korisnike interneta ( dakle za većinu populacije), mimovi ( engl. meme ) su dio svakodnevice. Mim je fotografija, gif, video sa kratkom porukom, i upravo tako skromno “upakovan” vrlo lako nalazi kopču sa velikim brojem internet korisnika.

Autor izraza mim je Ričard Dokins, i prvi put ga je upotrebio u svojoj knjizi Sebični gen, 1976. godine. Kako knjiga govori o svim aspektima i činiocima ljudske evolucije, on naglašava da je gen jedan od glavnih činilaca ( kao jedinica koja se samorazmnožava, prenosi dalje, ali može biti precizno hemijski ispitana). Ali, Dokins je uzeo i još jednu jedinicu, koja se prenosi na ljudsku kulturu, ima utiicaj na ponašanje, životne uslove. Dao joj je naziv mim. Mim je skraćeno od mimema – oponašanje, što je ključni proces u razvoju civilizacije i kulture.

Mimovi i mim autori pretežno se bave kritikom društva. Na šaljiv, ironičan, nekada i oštar način, mim može razgolititi neku društveno-političku aktuelnost.

U Crnoj Gori, akutelnosti nam ne fali, jer je sastav ekipe “na vrhu” vrlo zanimljiv, pa je stoga i izobilje tema koje mimeri mogu da obrade.

Kako sve podliježe evoluciji, tako i vidovi komunikacije. Prenošenje informacija nikada nije bilo lakše i brže, pa vrlo često možemo govoriti o globalnim mimovima. Može se reći da su virusi i mimovi pravi dokaz globalizacije.

Ista fotografija će poslužiti u različitim državama za različite događaje.

U Crnoj Gori, u poslednjih par godina, istovremeno sa padom institucionalne demokratije, dolazi do ekspanzije mim stranica i sadržaja. Uz režimske medije, visok stepen autocenzure, selektivnosti u prenošenju vijesti, mim stranice su nečiji prvi izbor kada su “javna glasila” u pitanju. Kako velike promjene dođu iznenada, i kako nešto što je jednostavno lako zaživi ( baš kao i u prirodi ) – tako su i mim stranice zauzele primat na Facebooku.

Kada izađe neka vijest, neka javna bruka visokih funkcionera u Crnoj Gori, koliki broj nas pođe na pomenute stranice, da vidi njihovu obradu teme. U komentarima se razvija diskusija, bude i neukusnih riječi, ali …. u Crnoj Gori demokratija je na društvenim mrežama. Bila do skoro. Hapšenja administratora stranica, hapšenja “običnih” ljudi zbog statusa, komentara, uvreda na društvenim mrežama, sprovode se u cilju gašenja i tog vida slobodne misli.

Da se razumijemo, moramo razlikovati mim od običnog, često – skriven iza lažnih imena – trača, gnusne laži, podvale, namjere da se napakosti. Mimovi i mimeri rade danonoćno ( volonterski ) za bolje društvo.

Ne znam za ostale, ali kao uredan pratilac ovih nekoliko stranica, nakon objave koja zna biti “žestoka”, koja na neposredan način pogodi u centar problema, podstakne javnost na diskusiju, probudi zasluženi revolt – ja zamišljam ekipu policije koja upada po stanovima administratora i u pola noći maltretira njih i njihove porodice.

Čega se boje? Širenja panike? Mislim da je panika od gladi na prvom mjestu. Ugrožavanja ugleda? Ugled Države se uredno narušava svakim danom, kroz različite poteze vlasti.

Pa, zašto takvom silom na crnogorske mimere i mimove? Valjda su shvatili da pojava mimova predstavlja jedan veliki ( koliko god to banalno zvučalo ) iskorak u ljudskoj kulturi. Sadržaj kompaktan, lako postaje viralan, natjera na smijeh, na bijes, na reakciju. I hop mnogi se zaraze željom za slobodom!

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply