U izbornoj godini povećan broj hapšenja zbog ‘izazivanja panike’

Objavljeno: 10.08.2020, 21:44h

Postavlja se pitanje da li se u dosadašnjim procesuiranjima koja su imala medijsku pažnju, desila ijedna od navedenih pojava, odnosno, da li smo svjedočili da je nastala panika zbog recimo neke objave na fejsbuku

Procesuiranje građana za krivično djelo izazivanje panike i nereda ove godine postala je redovna pojava, dok su policijska i tužilačka privođenja zbog činjena ovog krivičnog djela bila rijetkost u prethodnim godinama.

,,Uočljivo je da ove godine imamo niz procesuiranja za krivično djelo izazivanje panike i nereda. Kada pogledamo izvještaje o radu tužilaštva, vidimo da su u prethodnim godinama procesuiranja za ovo krivično djelo bila izuzetno rijetka, u pojedinim godinama bez ijednog slučaja. Ove godine procesuiranje za to krivično djelo postalo je redovna pojava“, kaže advokat Siniša Gazivoda za portal Kombinat.

On smatra spornim sa krivičnopravnog aspekta jer „da bi postojalo ovo krivično djelo u konkretnom slučaju učinilac svojim saopštavanjem mora izazvati paniku ili teže narušiti javni red i mir; ili osujetiti ili značajnije omesti sprovođenje odluka i mjera državnih organa ili organizacija koje vrše javna ovlašćenja.“

,,Postavlja se pitanje da li se u dosadašnjim procesuiranjima koja su imala medijsku pažnju, desila ijedna od navedenih pojava, odnosno, da li smo svjedočili da je nastala panika zbog recimo neke objave na fejsbuku“, ocjenjuje Gazivoda.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply