SAD upozorile Srbiju na rizik od kupovine oružja iz Kine  

Objavljeno: 10.08.2020, 21:15h

Svaka zemlja bi “trebalo da može da ima povjerenja da nabavka opreme neće ugroziti njenu nacionalnu bezbijednost ni ekonomski suverenitet”

SAD su danas upozorile Beograd da treba da bude svjestan rizika koji nosi kupovina oružja od kineskih kompanija i ocijenile da izbor snabdjevača treba da odražava deklarisani cilj Srbije da se integriše sa Evropskom unijom.

Povodom odluke Srbije da od Kine kupi raketni sistem protivvazdušne odbrane FK-3, novu generaciju raketa srednjeg dometa zemlja-vazduh, navođenih radarom nove generacije, ambasada SAD u Beogradu navela je za Radio Slobodna Evropa da je nabavka vojne i odbrambene tehnike suverena odluka svake zemlje, ali da bi vlade trebalo da budu svjesne kratkoročnih i dugoročnih rizika i cijene koju povlači poslovanje s kineskim kompanijama.

Svaka zemlja bi “trebalo da može da ima povjerenja da nabavka opreme neće ugroziti njenu nacionalnu bezbijednost ni ekonomski suverenitet”, naveli su iz Ambasade SAD i dodali da tog povjerenja ne može da bude “ako su prodavci vojne i odbrambene opreme zavisni od autoritarne vlasti kakva je u Kini”.

Iz ambasade navode i da Srbiji “savjetuju da radi na potpunijem usklađivanju sa Zajedničkom bezbijednosnom i odbrambenom politikom EU”.

“Izbor snabdjevača bi trebalo da odražava deklarisani cilj Srbije: da se što više integriše sa Evropom. Ima i drugih prodavaca koji ne zavise od autoritarnih režima, a nude opremu ne samo sposobnu da zadovolji odbrambene potrebe Srbije, već i uporedivu po kvalitetu i ceni”, stoji u pisanoj izjavi ambasade SAD za RSE.

Kupovina raketnog odbrambenog sistema FK-3 uvršćena je u godišnji izvještaj državne kompanije Jugoimport SDPR, koji je prošle nedjelje priložen Agenciji za privredne registre Srbije.

Jugoimport SDPR navodi u tom dokumentu da je realizovao 163 sporazuma o uvozu iz 31 zemlje u vrijednosti od 620,3 miliona dolara u 2019. godini i da u to spada i nabavka dronova iz Kine i prva poznata kupovina sistema FK-3 u Evropi.

“Najveći dio uvoza odnosi se na modernizaciju aviona MIG-29, nabavku sistema dronova i sistema protivvazdušne odbrane FK-3”, navodi se u izvještaju o kojem je 2. avgusta prvi izvijestio portal Balkanska bezbijednosna mreža.

Zvaničnici u Srbiji do danas nisu odgovorili na pitanja RSE o nabavci oružja iz Kine, niti po kojoj je cijeni ugovorena. RSE dodaje da nije dobio odgovor ni od Ministarstva odbrane Srbije, niti od državnog preduzeća Jugoimport SDPR.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply