Matematički model najavljuje kraj epidemije u CG 20. septembra

Objavljeno: 10.08.2020, 20:03h

Drugi talas epidemije izazvane novim virusom korona u Crnoj Gori trebalo bi da završi 20. septembra, u Srbiji nedjeljak dana ranije, a u Hrvatskoj dva dana ranije, dok će se u BiH to desiti 7. oktobra, u S. Makedoniji 16. novembra, a u Bugarskoj poslednjeg novembarskog dana.

Ovo su rezultati do kojih je došao beogradski profesor Petar Kočović sa svojim timom saradnika na osnovu matematičkog model praćenja pandemije korona virusa ne samo u Srbiji, nego i u cijelom svetu, prenose beogradski mediji.

“Moj petočlani tim sastavljen od matematičara i programera prati na dnevnom nivou stanje u svih 216 država. Koristimo Gausovu krivu (matematički model koji se bazira na radu čuvenog nemačkog matematičara i fizičara Johana Karla Fridriha Gausa) koja se pomera na dnevnom nivou. Metodologija je jedinstvena, a bazira se na višestrukim talasima”, objasnio je dr Kočović.

Zdravstveni stručnjaci ne odbacuju značaj matematičkih I statističkih modela, ali upozoravaju na to da krajnji rezultati zavise od mnogo faktora koji nijesu unaprijed predvidljivi.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply