Evropska agencija poziva na vraćanje mjera zbog ponovnog širenja korone

Objavljeno: 10.08.2020, 22:43h

Evropska agencija za infektivne bolesti pozvala je danas evropske države da ponovo uvedu određene mjere da bi spriječile „realno ponovno širenje“ Kovida-19 koje se primjećuje u Evropi.

U danas objavljenoj ažuriranoj procjeni rizika Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) istakao je elemente koji potvrđuju da sve više raste broj novih slučajeva korona virusa.

Prema statistikama agencije između 10.000 do 15.000 novih slučajeva zaraze zabilježeno je svakog dana u EU, daleko manje od vrhunca od 30.000 dnevno početkom aprila, ali iznad granice od 5.000 dnevno bilježene od sredine maja do sredine jula.

„Iako brojne zemlje sada testiraju pacijente sa lakšim oblikom slučaja, odnosno asimptomatične, što dovodi do povećanja broja registrovanih slučajeva primjećuje se stvarni ponovni rast broja zaraženih u više zemalja vezano za popuštanje mjera socijalnog distanciranja“, navela je agencija sa sjedištem u Stokholmu, prenosi Beta.

„Rizik od rasta Kovida-19 je „visok“ za te zemlje i „vrlo visok“ ako ne uspiju da uvedu ili pojačaju restrikcije, upozorila je agencija.

Agencija navodi da države koje primijete porast broja slučajeva zaraze posle ublažavanja restriktivnih mjera, treba da planiraju ponovno uvođenje određenih mjera, i da slijede postupan i održiv dugoročni pristup.

Iako je manji od vrhunca dostignutog u Evropi 9. aprila broj dnevnih novozaraženih izgleda da je u porastu, navela je agencija.

U dvije nedjelje prije 2. avgusta većina od 100.000 novih slučajeva zaraze zabilježena je u Španiji, Rumuniji, Francuskoj, Velikoj Britaniji i Njemačkoj.

Prema računici Frans presa, u Evropi je do sada zabilježeno više od 3,3 miliona slučajeva Kovida-19 i 213.353 umrlih.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply