U drugom talasu  korona virusa inficirano ko 100 djece

Objavljeno: 04.08.2020, 09:53h

U Crnoj Gori oko 100 djece je inficirano korona virusom u drugom talasu epidemije, kazala je direktorica pedijatrijske klinike Instituta za bolesti djece Veselinka Đurišić.

Ona je, gostujući u Jutarnjem programu TVCG, kazala da su od početka juna u Institutu za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore bila hospitalizovana tri djeteta, kao asimptomatski nosioci infekcije koronavirusa.

Đurišić je navela da djeca obolijevaju od lakših formi Kovida-19, te da nije bilo teže bolesne djece.

“To su djeca koja često imaju infekcije koje su bez posebne simptomatologije, ali to ne umanjuje značaj tih pacijenata zato što mogu biti prenosici bolesti. U slučaju da imaju teboge one su lakše i vezane su za respiratorne simptome”, navela je Đurišić.

“Nije bilo djece na mehaničkoj ventilaciji, nijesu zahtijevali primjenu kiseonike, osim u nekom kratkom intervalu kada ih primimo, serviramo i nakon toga brzo otpustimo na kućno liječenje”, kazalaa je Đurišić.

Pošto se infekcija se kod djece karakteriše nedostatkom bilo kakvih simptoma ili imaju blažu formu obolijevanja, Đurišić navodi da se ne može znati da je dijete bolesno, osim ako se ne dobije podatak da je u njegovom okruženju imalo mogućnost da se inficira virusom.

“Drugi simptomi su vezani za respiratorne smetnje, blagu povišenu tjelesnu temperaturu, nekad je prisutan kašalj, blaga zapušenost nosa i, ukoliko je dijete starije, nedostatak čula mirisa i ukusa”, navela je Đurišić.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply