SZO pozvala Rusiju da se pridržava smjernica za proizvodnju vakcina

Objavljeno: 04.08.2020, 16:44h

Ruski kandidat Gamaleya, čija je vakcina jedna od 26 testiranih na ljudima, je u prvoj fazi, navode iz SZO.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je pozvala Rusiju da se pridržava smjernica postavljenih za proizvodnju sigurnih i efikasnih vakcina.
Rusija je saopštila juče da namjerava da počnei masovnu proizvodnju vakcine u septembru i da će u narednoj godini proširiti proizvodnju na “nekoliko miliona” doza mjesečno, prenosi AFP.

SZO je naglasila da sve kompanije kandidati za proizvodnju vakcina moraju proći pune faze ispitivanja prije početka proizvodnje.

“Postoje ustaljene prakse i za to postoje smjernice,” izjavio je novinarima u sjedištu Ujedinjenih nacija u Ženevi glasnogovornik SZO Christian Lindmeier, prenosi RSE.

“Ponekad neki istraživači tvrde da su nešto pronašli, što je, naravno, kao takva, sjajna vijest. Ali između pronalaska i spoznaje da možda postoji vakcina koja djeluje i njenog prolaska kroz sve faze, velika je razlika,” dodaje on.

Neki zapadni naučnici izrazili su zabrinutost zbog brzine razvoja ruskih vakcina, sugerišući da su istraživači možda pod pritiskom vlasti da ponude rješenje što je prije moguće.

Pregled kandidata za vakcinu na korona virus Svjetske zdravstvene organizacije, objavljen u petak, navodi da je 26 kandidata u kliničkoj procjeni – od kojih je šest napredovalo sve do šireg nivoa ispitivanja treće faze.

Ruski kandidat Gamaleya, čija je vakcina jedna od 26 testiranih na ljudima, je u prvoj fazi, navode iz SZO.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply