Memorijalnom centru Potočari uručena medalja Nobelove nagrade za mir

Objavljeno: 04.08.2020, 22:23h

Medalja Nobelove nagrade za mir, koje se odrekla švedska doktorica i novinarka Christina Doctare, uručena je danas, 4. avgusta, Memorijalnom centru Srebrenica u Potočarima.

Doctare se odrekla medalje u znak protesta jer je austrijskom piscu Peteru Handkeu dodijeljena Nobelova nagrada za književnost.

„Na putu borbe za istinu, izuzetno su važne simbolične poruke pojedinaca širom svijeta koji biraju da stoje na strani istine i strani žrtava u odnosu na Handkea i njemu slične kojima je privlačnije bilo stati uz počinioce genocida“, poručio je direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić.

Christina Doctare izjavila je da je bila svjedok svega što se dogodilo prije 25 godina u Srebrenici

„Sjećam se opsade, gladi, porodica koje traže sklonište, selekcije dječaka i muškaraca, strijeljanja i ubistava. Za vrijeme rata u Bosni moja misija je bila rehabilitacija ratnih vojnih invalida. Već prvih sedmica sam u Bosni srela žene koje su preživjele sistemska silovanja. To me tada podstaklo da prikupljam svjedočenja žrtava i radim na rehabilitaciji žena. Nakon rata sam imala priliku da kao ekspert govorim i pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ)“, prepričala je svoju priču u poruci Doctare, prenosi RSE.

Austrijski pisac Peter Handke primio je 10. decembara na svečanoj ceremoniji, Nobelovu nagradu za književnost za 2019. godinu koju mu je dodijelila Švedska akademija.

U glavnom gradu Švedske održavani su protesti zbog uručivanja nagrade Handkeu.

Na protestima se okupilo nekoliko stotina učesnika među kojima su i Majke Srebrenice i Žepe. Njima su se pridružili brojni Bosanci i Hercegovci koji žive u ovoj skandinavskoj zemlji, političari, ali i strani novinari koji su izvještavali iz ratne Bosne i Hercegovine.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply