Јoanikije: Udar na SPC dobio gromoglasan odgovor

Objavljeno: 04.08.2020, 09:59h

U borbi protiv nepravde se pokazalo da je pravoslavna vjera “očni živac” većinskog naroda Crne Gore u koji se ne smije dirati.

Episkop budimljansko-nikšićki Јoanikije je rekao da je udar na Srpsku pravoslavnu crkvu i pravoslavlje u Crnoj Gori dobio gromoglasan odgovor od mladog naraštaja kao iz usta Njegoševih i njegovog vladike Danila koji se sublimira hrišćanskom samožrtvenom lozinkom – Ne damo svetinje!

Vladika je rekao da se u borbi protiv nepravde pokazalo da je pravoslavna vjera “očni živac” većinskog naroda Crne Gore u koji se ne smije dirati.

“I oni koji su to učinili znaju da su napravili kobnu grešku, ali im demon vlasti ne da da dođu sebi i da se pokaju”,  rekao je Јoanikije za Večernje novosti, povodom 800 godina postojanja eparhije čiji je vladika.

Podsjećajući da je Eparhija budimljanska jedna od prvih osam eparhija koju je osnovao Sveti Sava 1220. godine, episkop objašnjava da je 350 godina bila nasilno ukinuta, ali da je 2001. godine obnovljena, a simbolično i njegovim uvođenjem u tron budimljanskih episkopa, 4. avgusta 2002. godine.

Eparhija budimljanska je jedna od osam eparhija koje je osnovao Sveti Sava 1220. godine.

Rođak Svetog Save, župan Prvoslav, podigao je ranije manastir Đurđeve stupove na Limu, a uz saglasnost njih dvojice, Stupovi su prije osam vjekova postali sjedište Budimljanske eparhije.

Prvi budimljanski episkop bio je Јakov, hilandarski monah i učenik Svetog Save.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply