Ni para, ni muzike: Država zabranila proslave, izostala pomoć onima koji od njih žive

Objavljeno: 31.07.2020, 07:56h

“Koliko znam, mnoge kolege nisu pogodile niti jedan nastup upravo zbog toga. Rade samo DJ-evi” (Foto: gettyimages.com)

Jedna od prvih mjera na samom početku epidemije u Crnoj Gori bila je zabrana proslava i rada lokala, odnosno muzike uživo.

Svadbe, rođendani, krštenja i slična veselja čekala su neko bezbjednije vrijeme.

Čekali su i oni koji žive od organizacije ovakvih događaja: muzičari, fotografi, dekorateri, vlasnici salona za vjenčanja i drugi koji su u prvom talasu, u periodu od oko tri mjeseca, ostali bez izvora prihoda.

“Tokom prvog talasa, muzičari su bili među prvima kojima je onemogućen rad, ali smo vjerovali da će se do jula situacija riješiti. Niko nije očekivao da će drugi talas biti već u julu, mislili smo da će biti na jesen“, kaže za PCNEN pjevač Srećko Savović.

Pretpostavka da će se stvari brzo vratiti u normalu one koji zarađuju u ovoj oblasti nije navela da se obraćaju državi za pomoć, mada se institucije i nisu pitale da li im je neophodna.

Međutim, „corona free“ period previše je kratko trajao da bi muzičari uspjeli da nadoknade gubitak tokom prvog talasa, a pogotovo oni koji zarađuju od veselja.

Proglašenje kraja epidemije u junu omogućilo je muzičarima tek da zakažu nastupe na proslavama tokom jula i avgusta, ali je pogoršanje epidemiološke situacije ponovo obustavilo rad u ovoj oblasti.

“Naš posao ne radi na principu ‘pali – gasi’, već nastupe pogađamo unaprijed. Usred zabrane, nama se nastupi otkazuju. Pa i kad iznenadno popuste mjere, mi ne možemo da radimo odmah jer je potreban period za ugovaranje i najavu naših nastupa, pa ako je period jako kratak, mi ne možemo da ga iskoristimo valjano. Uzimajući u obzir da je samo jun bio dopušten za rad, upravo zbog tog otkazivanja nastupa, iz straha od zabrane mnoge kolege nisu ni radile, a drugi samo što su krenuli da se oporavljaju od prvog talasa, nastupila je nova zabrana”, objašnjava Savović.

Među onima koji nisu stigli ni da se oporave od prvog talasa je i njegov kolega, muzičar Aco Jovanović, kojem su mjere Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) donijele ozbiljne finansijske probleme.

Ovom samohranom ocu, koji sa sinom živi kao podstanar, veselja su glavni izvor prihoda.

Aco Jovanović

“Snalazim se pomoću bližnjih i nekih starih zaliha koje su zaista pri kraju”, priča Jovanović za PCNEN i postavlja pitanje, zašto nijedna institucija ne pokazuje interesovanje za branšu kojoj je onemogućeno da zarađuje novac.

U nepovoljnoj finansijskoj situaciji, ističu naši sagovornici, našlo se više od pet stotina domaćinstava, višečlanih porodica koje se moraju izdržavati.

Obraćali su se, kaže Jovanović, svim relevantnim adresama, pokretali peticiju koja, uprkos brojnim potpisima, nije naišla ni na kakve reakcije.

Muzičari su postavljali pitanje kada bi moglo doći do popuštanja mjera, ali nisu dobijali odgovor.

“Znamo da ni njima nije lako u ovom momentu, i ne želimo da osporimo njihov rad i trud, ali i ovim putem ih molimo da sagledaju problem jer zatvaranjem nas neće riješiti problem, naprotiv, stvara se drugi jednako veliki problem. Računi svima nama pristižu, mnoge kolege imaju kredite, banke više ne daju moratorijum, gomilaju se dugovi”, upozorava Savović.

Ni u trećem paketu ekonomskih mjera, na koji se čekalo mnogo duže nego na drugi talas virusa, nije se našlo prostora za one koji su među prvima materijalno pogođeni mjerama NKT.

Iz Ministarstva kulture, kojem smo se obratili kako bismo provjerili da li su oni nadležni za zaštitu muzičara, su kazali da je ova institucija još u martu pronašla način da se pomogne ovoj kategoriji.

“Ministarstvo kulture je krajem marta, u cilju prevazilaženja negativnih posljedica koje na sektor kulture ostavlja epidemija korona virusa, raspisalo javni konkurs za vanrednu podršku oblasti stvaralaštva, odnosno nezaposlenim umjetnicima i kulturnim djelatnicima koji su najviše pogođeni aktuelnom situacijom. U okviru ovog konkursa Ministarstvo je podržalo i projekte estradnih umjetnika, što do sada nije bila praksa, a što je u datim okolnostima bio jedini način na koji smo mogli da pomognemo ovu oblast stvaralaštva”, naveli su u odgovoru PCNEN-u iz ove institucije.

Međutim, čini se da konkurs za vanrednu podršku i nije mnogo značio većini muzičara, s obzirom na to da je veliki broj onih kojima je podrška izostala.

Muzičari, ipak, umjesto finansijske pomoći, insistiraju na tome da im se omogući da zarađuju, odnosno da se pronađe način koji bi im omogućio da nastupaju.

“Svjesni smo stanja pandemije i želim da naglasim da nismo jedni od onih koji ne vjeruju da virus postoji, već, naprotiv, svi mi poštujemo mjere NKT-a. Međutim, smatramo da odluke treba preispitati, odnosno da nam se treba dati mogućnost da radimo i zaradimo za svoju koru hleba”, kaže Srećko Savović.

On ističe da je zadovoljan odlukom NKT da omogući nastupe muzičara u ugostiteljskim objektima, ali upozorava da su mjere nedovoljne kako bi muzika uživo mogla da radi, a da se isplati i vlasnicima lokala i izvođačima.

“Koliko znam, mnoge kolege nisu pogodile niti jedan nastup upravo zbog toga. Rade samo DJ-evi. Međutim, ne možemo ni mi biti neko ko nesavjesno reaguje na sve to. Ako pričamo da li su mjere dovoljne za rad, nisu”, ističe on.

Aco Jovanović smatra da ova mjera daje nadu, ali je saglasan sa Savovićem da je nekompletna, te da ne mijenja ništa kada su svadbe i ostala veselja u pitanju.

Srećko Savović

“Mislim da su i za veselja trebali uvesti mjere kao i za lokale. Ako svadba podrazumijeva, recimo, sto ljudi, neka bude šezdeset uz poštovanje mjera i uz kontrolu nadležnih. Prijavi se veselje, kontrola bude na licu mjesta i siguran sam da bi se građani pridržavali mjera, kao i mi muzičari”, objašnjava on.

I Savović predlaže sličan model koji bi pomogao da se situacija poboljša.

“Svadbe se mogu organizovati uz određen broj ljudi, mjerenjem temperature na ulazu, distancama i svim ostalim već primjenjivanim mjerama. Svi su svjesni situacije i većina ljudi se pazi. Možemo primijetiti da više nema ljubljenja, rukovanja… Muzičari mogu početkom nastupa upozoriti da se poštuju sve mjere, kao, na primjer, da nema ljubljenja sa mladencima, određenih običaja i tome slično”, sugeriše Savović.

On podsjeća i na činjenicu da su muzičari odradili bezbroj humanitarnih koncerata i bezbroj akcija koje nisi isticali – “ali sada kada smo mi u problemu, nas niko ne vidi”.

Da li će institucije otvoriti oči za one koji prihoduju od proslava ostaje pitanje bez odgovora.

Čini se da preostaje samo nada da će se ubrzo omogućiti način da zarade, jer finansijska nadoknada, očigledno, definitivno izostaje.

Minja VUKOV

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply