Korto Malteze – kosmopolita i sumatraista

by | jul 22, 2020 | Blog | 0 comments

Možda zvuči pretjeran naslov za jednog strip junaka, ali dozvolićete mi da pojasnim. U (posebno) ovom vremenu kada se nacionalne, vjerske i partijske etikete ,,lijepe” uredno i frekventno, potrebna nam je naizgled dječija avantura koja će nas povući u preispitivanje sebe, svojih postupaka i želja.

Korto Malteze je rođen makar tri puta. Prvi put – u Baladi o slanom moru, stripu Huga Prata  koji je predstavljen publici 1967. godine. Ako bi uzeli biografiju koju mu je ,, napravio ” sam Prat, onda je Korto Malteze rođen u Valeti 10.jula 1887.godine. A postoji i još jedna teorija koju je plasirao uvaženi pisac Vladimir Pištalo – Korto Malteze je rođen u knjizi Dnevnik o Čarnojeviću, Miloša Crnjanskog.

Kroz sve epizode kroz koje nas širom Zemljine kugle vode Hugo Prat i Korto, prati nas isti osjećaj – Korto je svoj i ničiji. Odnosno, ne dozvoljava da ga svrstavaju ni pod koje boje i zastave, pa tako jednom i govori – To ko sam, tiče se samo mene. Na ovaj način ne dozvoljava da se univerzalna priča o ljubavi, prijateljstvu  svrstava pod bilo kakve boje.

Preovladava mišljenje da autori avanturističkih romana, stripova nemaju toliko uzbudljiv život. To nije slučaj sa Hugom Pratom. Čini se da je Hugo Prat, prije nego predstavio Korta, morao da redukuje sopstvenu biografiju.

Korto je Pratov neraskidivi dio, Korto je Pratova želja da u amanet ostavi ,,lekciju’’ o prevazilaženju malograđanskih ograničenja.

Mornar bez broda, sa nesvakidašnjim sjajem u očima i minđušom, to je bio Korto. Kroz sve epizode, on odbija da nam se objasni. Kortov kosmopolitizam se ogleda kroz uživanje avanture, bilo da je ona u pukom putovanju, ljubavi, prijateljstvima i borbama. Korto nije ni revolucionar, jer su njegovi vidici suviše široki za samo jedan kanal ali jeste pružena ruka za sve one koji uvijek sanjaju otvorenih očiju.

 

0 Comments

Submit a Comment