Reper Luka oči u oči sa medijskom cenzurom

Objavljeno: 20.07.2020, 15:19h

Luka Bulatović: “Brutalnost policije koje smo mogli vidjeti prethodnih mjeseci i selektivna pravda probudile su u meni potrebu da kroz pjesmu iskažem šta mislim o njima”

Objavljen je novi singl podgoričkog hip-hop pjevača Luke Bulatovića, zvanog Ludzi pod nazivom “Fuck the police”.

 

 

Zbog poruka u pjesmi, ali i njegovih kritičkih stavova o torturi policije i vlasti, ovaj mladi umjetnik tvrdi da ga cenzuriše većina crnogorskih medija.

“Hip hop u Crnoj Gori nije prihvaćen, dok se  svuda u svijetu na njega  gleda kao na umjetnost i način da se iskaže nezadovoljstvo. U Crnoj Gori je samo prihvatljiv ako ne proziva autoritete, ali to teško da je hip-hop”.

Na pitanje, šta je bio okidač da objavi pjesmu koja proziva policiju i nadležne, Luka odgovara:

“Brutalnost policije koje smo mogli vidjeti prethodnih mjeseci i selektivna pravda probudile su u meni potrebu da kroz pjesmu iskažem šta mislim o njima. Umjesto da nas policija štiti, jer je mi plaćamo, ona se, često, po naređenju, iživljava na svom narodu, a to ne bi smjelo da bude tako”.

On  je uvjeren da je sada pod udarom sankcija i cenzure.

“Prije su me svi mediji prenosili i jedva čekali da objavim nešto da bi imali o čemu da pišu. Danas to nije slučaj, jer ovdje mnogima ne odgovara kad se iznosi kritički stav koji ne ide na ruku vlastima. Ovo je Crna Gora i mi kasnimo za ostatkom svijeta kada je u pitanju kultura slobode i hip-hop kultura”, kaže Luka.

On napominjući da je svjestan na koji način ovo društvo funkcioniše.

“Više me mediji uopšte ne prenose i nisam više u trendingu, a samo zbog toga što sam stao u Crkvu i što ne dozvoljavam da se vrši nepravda nad narodom. Ja nisam ni vlast niti opozicija, niti podržavam podjele, niti želim da učestvujem u politici. Mnogim medijima se to nije dopalo i više neće da prate moj rad”.

Luka poručuje mladima da slijede svoje snove svoj put, uprkos svemu.

 “Mladima želim da poručim – uprkos trenutnoj situaciji, moraju biti istrajni, da slijede svoj put i svoje snove jer samo tako možemo naprijed. Svako ima pravo na mišljenje i svoj stav, i to je ono za šta se treba uvijek boriti”.

V. Vujisić

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register