Kon: Virus je ušao u narod, Beograd potencijalna epidemiološka bomba

Objavljeno: 15.07.2020, 21:02h

Neophodno shvatiti da će borba s epidemijom biti dugotrajna

Epidemiolog Predrag Kon je izjavio danas da je Beograd “potencijalna epidemiološka bomba”.

“Imamo pogoršanje situacije u Beogradu, pa se 13. jula javile 4.233 osobe sa simptomima vezanim za respiratorne infekcije, 2.863 su pregledane, nešto više od 900 je bilo sumnjivih a pozitivan 301 ili 32 odsto. Jasno je onda zašto je Beograd žarište”, kazao je Kon za TV B92.

Po njegovim riječima, virus je sada toliko prisutan da “za svakog koga vidimo možemo da pomislimo da je bio u kontaktu sa zaraženim”.

“Barijere preventivne medicine su probijene i virus je ušao u narod, posebno u Beogradu. Svako oko nas može biti potencijalno zaražen, nošenjem maski ćemo pomoći i sebi i zdravstvenim radnicima”, kazao je epidemiolog.

Po njegovim riječima, uvođenjem obaveznog nošenja maski sigurno će biti smanjeno prenošenje virusa, ali ostaje pitanje kojom brzinom će to biti postignutio.

“Nošenjem maski zamjenjujemo zabranu kretanja. Stavljanje maske svima u zatvorenom prostoru siječe mogućnost prenošenja, na otvorenom se preporučuje rekao bih: snažno, starijim od 65 godina i hroničnim bolesnicima, i obavezno pri čekanju u redu gdje nema distance od 1,5 metara”, rekao je Kon.

Dodao je da je neophodno shvatiti da će borba s epidemijom biti dugotrajna.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply