Matematički model za bolje predviđanje zemljotresa

Objavljeno: 14.07.2020, 22:42h

Naučnici u Edinburgu stvorili su novi matematički model za koji vjeruju da će poboljšati način na koji se predviđaju potresi, prenosi Hina.

Stručnjaci za geonauke iz centra Lajel, koji je nastao u saradnji sveučilišta Heriot-Vat i Britanske geološke mreže (BGS), željeli su da iskoriste matematiku, umjesto pribjegavanja laboratorijskim eksperimentima.

Cilj je bio da se predvidi snaga kamenih stijena koje leže u cetru rasjeda u Zemljinoj kori, gdje se potresi događaju i zovu se filosilikati.

Doktorka Sabina den Hartog radila je u saradnji za naučnicima sa univerziteta u Liverpulu i Utrehtu.

Filosilikati poprimaju oblike malih ploča i kad klizaju jedni pored drugih, pod pritiskom dolazi do potresa.

Ključno pitanje je snaga trenja stijene, odnosno snaga koja je potrebna da izazove kretanje duž rasjeda. Potresi počinju s mikroskopski malim pokretima u filosilikatnoj stijeni, a od tih malenih pomaka mogu se osloboditi snažne i razarajuće sile.

Ponašanje stijena može da se ispituje u laboratorijskim uslovima, ali uslovi u dubini Zemlje su složeni i teško ih je imitirati. I tu je prostor za matematičke modele koji omogućavaju da se predvidi snaga trenja filosilikata na način koji se ne može postići u laboratorijima.

“Na mikroskopskom nivou analizirali smo vještačke zone rasjeda, kako bismo identifikovali procese koji se odvijaju – poput pucanja minerala filosilikatne ploče”, kazala je doktorka.

“Na temelju toga izveli smo niz jednačina, kako bismo predvidjeli način na koji se snaga trenja filosilikata mijenja s promjenom uslova, poput vlage ili brzine kretanja rasjeda”, dodala je ona.

Rezultat je jednačina koja olakšava izradu modela koji simuliraju kretanje rasjeda, uključujući i tokom potresa – i otkrili su da filosilikati nisu jedine stijene koje igraju ulogu.

“Naš model predviđa da kretanje duž zona rasjeda bogatog filosilikatima postaje teže s povećanjem brzine kretanja”, kaže den Hartog.

U nekim okolnostima, po njoj, filosilikati mogu i spriječiiti potrese.

“Nismo mogli da objasnimo odnos između sile koja drži rasjed i sile potrebne da ga pokrene”, navela je ona i dodala da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se poboljšao model.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply