DW: EU treba da suspenduje pristupne pregovore sa Srbijom sve dok je Vučić na vlasti

Objavljeno: 14.07.2020, 21:10h

Srbija nije demokratija. I dok to ne postane, ne treba da bude smatrana potencijalnom članicom Evropske unije

Srbija nije demokratija i pregovore o njenom članstvu u EU treba suspendovati sve dok je na vlasti Aleksandar Vučić, koji opstaje pomoću metoda svog mentora Slobodana Miloševića brutalno guši opoziciju i kontroliše medije i pravosudje, piše Dojče vele (Deutsche Welle-DW).

Predsjedniku Srbije Aleksandu Vučiću draže je da vjeruje da iza masovnih demonstracija stoje strane sile, nego da prizna da su one izraz nezadovoljstva njegovom vlašću i zato širi teorije zavjere, što je naučio od svog mentora Slobodana Miloševića, navodi u komentaru DW.

Nakon što je zabilježio ubjedljivu pobjedu na “izborima” koje je bojkotovala opozicija i sada kontroliše dvije trećine mandata u parlamentu, “Vučić nema objašnjenje za to kako ‘strani agenti’ mogu da kontrolišu desetine hiljada ljudi širom Srbije. Niti navodi ikakva imena. Naprosto širi iste teorije zavjere koje sežu još u vreme vladajuće jugoslovenske komunističke partije”, piše DW.

To je, kako se navodi u komentaru, “naučio od svog mentora, bivšeg predsjednika Slobodana Miloševića, koji je takođe mutirao od komuniste u nacionalistu”. “Vučić takođe tvrdi da je demokratski vladar i usvojio je metode svog mentora za opstanak na vlasti gušenje opozicije, preuzimanje medija i držanje pravosudja pod kontrolom”.

U komentaru se navodi da je i na demostracije odgovorio šaljući svoje jurišnike, uniformisane ili provokatore u civilu, koji se, suprotno onome što Vučić tvrdi, nisu suzdržavali već su tukli i muškarce i žene oborene na tlo, pa i djecu. “Domaće snage bezbijednosti već odavno su sramota države Srbije”, smatra DW, prenosi Beta.

“Srbija nije demokratija. I dok to ne postane, ne treba da bude smatrana potencijalnom članicom Evropske unije. EU ima dovoljno problema sa autokratskim liderima u svojim redovima”, ocijenio je komentaror DW.

DW konstatuje i da je njemačka kancelarka Angela Merkel predugo podržavala Vučića i da bi on mogao da baci sjenku na njen uspješni kancelarski mandat.

Kada je njemačka preuzela predsedavanje EU, od Merkel su se, piše DW, mogle čuti lijepe riječi o pravnoj državi i demokratiji.

“Međutim, riječi nisu dovolje. Potrebna je akcija. Pristupni pregovori Srbije treba da budu suspendovani sve dok je Vučić na vlasti. Zvaničnici EU treba da zatraže nezavisnu istragu brutalnih napada na demonstrante. Ako Srbija odbije saradnju, njenim ministrima treba zabraniti ulazak u EU”, smatra DW.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply