Babović: Vlast frustira korišćenje alternativnih crnogorskih simbola jer u paramparčad razbija njihovu priču o ‘jedinim zaštitnicima države’

Objavljeno: 14.07.2020, 17:57h

Nebojša Babović, dugogodišnji civilni aktivista iz Berana i aktuelni direktor Regionalnog biznis centra je objavio na svome FB profilu da su nepoznate osobe “iz crvenog kombija” oko tri sata iza ponoći “polomile i poskidale desetak crnogorskih zastava koje je postavila Opština Berane”.

On je napisao i da je ta akcija direktno podstrekavana “od proDPS medija CDM, Standard i Analitike, ali i saopštenjima OO SD i DPS Berane”.

Lokalna vlast u Beranama je, za 13. jul, Dan ustanka crnogorskog naroda koji se sada slavi kao Dan državnosti, pored zvanične državne zastave istakla trobojku sa crnogorskim grbom, koja je bila zastava Kraljevine Crne Gore i pod kojom je oslobođeno Berane 1912, kao i krstaš barjak, pod kojim je izvojevana nezavisnost Crne Gore 1878.

PCNEN: Da li je lokalna vlast imala pravno uporište da za Dan državnosti istakne stare crnogorske zastave?

BABOVIĆ: Opština Berane je pravno uporište našla u članu 28 Zakona o državnim simbolima koji kaže:

“Državni i vojni simboli Knjaževine Crne Gore i Kraljevine Crne Gore, simboli Narodne Republike Crne Gore i Socijalističke​​ Republike Crne Gore i simboli Republike Crne Gore utvrđeni Zakonom o Grbu i Zastavi Republike Crne Gore  uživaju zaštitu, kao i državni simboli utvrđeni ovim zakonom”.

Podsjećam da je Opština Berane okačila zastave Kraljevine Crne Gore (iako se o nijansi plave da diskutovati), krstaš barjak i državnu zastavu naizmenično, tako da nisu ni istiniti navodi pojedinih medija da su okačene samo trobojke.

PCNEN: Znači li to da su oni koji su skinuli zastave počiniLi krivično djelo?

BABOVIĆ: Podsjetiti vas da su tri Bjelopoljca prije samo mjesec dana osuđeni za krivično djelo ‘Povreda ugleda Crne Gore’ zbog skidanja državnih zastava sa bandera u Bijelom Polju. Za isto krivično djelo je presuđeno i Budvaninu zbog skidanja i paljenja državne zastave. Ako državni organi budu slijedili ta dva primjera, onda je i ovdje isti slučaj.

Međutim, ako pogledamo druge zakone, za ovo djelo je predviđen prekršajni, a ne krivični postupak.

Ono što ovdje brine je što je priprema za ovo djelo napravljena kroz saopštenja SD i DPS, kao i članke na pojedinim portalima, te što je krug oko vladajuće elite napravio atmosferu da trobojka sa crnogorskim grbom nije crnogorska zastava. Iako ova zastava stoji u Narodnom muzeju na Cetinju kao zastava Crne Gore.

Takođe, način izvođenja djela i biranje zastava koje će biti polomljene i skinute navodi da se ovo radilo sa predumišljajem, a ne impulsivno. Sve te stvari treba uzeti u obzir prilikom kvalifikacije učinjenog pira.

PCNEN: Kako to da stare zastave crnogorske u aktuelnom kontekstu djeluju toliko provokativno na vlast?

BABOVIĆ: DPS i SD su do sada držali prividni monopol na sve što  nosi crnogorski pridjev. Tako su i sve svoje aktivnosti pravdali zaštitom države (kojoj nepravilno pišu veliko D), odnosno zaštitom Crne Gore od spoljnjeg neprijatelja (sa velikim S ili 4S). Za te svrhe im je odlično služila državna zastava, koja je kontroverzna od samog izglasavanja.

Međutim, u poslednje vrijeme su se pojavile snage koje su podsjetile da Crna Gora nije nastala 2006. godine i koje, takođe, baštine crnogorske simbole i identitet, ali ne samo onaj nametnut od DPS. Korišćenje alternativnih crnogorskih simbola ih frustrira jer u paramparčad razbija njihovu priču o “jedinim zaštitnicima države” i ogoljava ih kao grupaciju koju interesuje samo lično bogaćenje

PCNEN: Kako bi reagovali na trobojku sa petokrakom, pošto se verbalno ne odriču antifašizma i tekovina NOB-a?

BABOVIĆ: Trobojka sa petokrakom je sastavni dio ceremonija koje organizuje beranski OBNOR, a na kojima obavezno prisustvuju i predstavnici Opštine. U Beranama djeluje i SUBNOR, koji odvojeno polaže vijence sa predstavnicima DPS, ali na tim manifestacijama trobojki sa petokrakom nema. Trobojku sa petokrakom nećete vidjeti nigdje u Crnoj Gori na stotinama “antifašističkih” manifestacija koje organizuje državna vlast.

Problem javnog isticanja te zastave svakako postoji i rezultat je neiskrenog “suočavanja sa prošlošću” vezano za Drugo svjetski rat. Antifašizam je danas potrošena riječ, a tek su tekovine NOB nepoznanica za većinu građana.

Prosto je nevjerovatno da se u današnjem javnom prostoru “zna sve” o periodu decembar- januar 1919, a ne znamo ništa o periodu 1945-1990.

Nismo razgraničili da se rat završio 1945, a da je posleratni period sasvim druga priča. To naravno odgovora DPS, jer oni baštine antifašizam komunističkih funkcionera, a ne hrabrost partizanskih boraca.

D. Vuković

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register