Aja Sofija ostaje otvorena kada nema molitvi

Objavljeno: 14.07.2020, 21:45h

Nekadašnja bazilika Aja Sofija koja je pretvorena u džamiju, biće otvorena za pojsetioce kada se u njoj ne budu obavljale molitve, a hrišćanski simboli ostaju, samo će biti zaklanjani tokom molitvi, saopštile su danas turske vlasti.

“Ikone treba da budu sakrivene zavjesama i drugim pogodnim sredstvima”, navodi se saopštenju.

Prema turskim medijima, pominje se moguća upotreba posebne svjetlosne tehnike za zatamnjivanje ikona tokom pet dnevnih muslimanskih molitvi, prenosi Beta.

“Ne postoje prepreke sa vjerskog stanovišta za otvaranje Aja Sofije posjetiocima izvan perioda za molitve”, dodaje se Dijanet.

Državni savjet, najviši upravni sud Turske, presudilo je u petak u korist grupe koja je tražila da se poništi odluka Savjeta ministara iz 1934. godine kojom je Aja Sofija pretvorena u muzej, jer sumnjaju u autentičnost potpisa osnivača savremene Turske, Mustafe Kemala Ataturka na tom dokumentu.

Turski predsjednik je odmah nakon te odluke najavio pretvaranje Aja Sofije u džamiju. Prve zajedničke muslimanske molitve biće organizovane 24. jula. Uprava za religijske poslove (Diyanet) saopštila je danas da hrišćanski simboli “ne predstavljaju prepreku za održavanje molitvi”.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply