Ruski patrijarh Podgorici: Prekinite sa progonom SPC

Objavljeno: 13.07.2020, 19:38h

Patrijarh je uporedio situaciju u Crnoj Gori sa situacijom u Ukrajini

Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril je pozvao vlasti Crne Gore da zaustave progon SPC i ukinu diskriminativni zakon koji predviđa oduzimanje imovine Srpske pravoslavne crkve na teritoriji zemlje, navodi se u saopštenju koje je objavljeno na sajtu Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije.

„Pritisak na vjernike neprestano raste. Njihova mnogobrojna okupljanja pokazuju da oni više ne mogu i ne žele to da trpe. Javno ponižavanje sveštenstva od strane predstavnika vlasti postalo je norma. I to u državi koja svoj nastanak duguje Crkvi, u čijoj je istoriji postojao mnogovjekovni period kada je mitropolit bio nosilac ne samo crkvene, nego i sekularne vlasti“, naglašava se u saopštenju, prenosi Sputnjik.

Patrijarh je uporedio situaciju u Crnoj Gori sa situacijom u Ukrajini.

Nakon „ujediniteljskog sabora“ koji je 15. decembra 2018. godine održan u Kijevu, u Ukrajini je objavljeno stvaranje ukrajinske autokefalne crkve za čijeg je poglavara izabran Epifanije Dumenko.

Krajem 2018. godine, na inicijativu tadašnjih ukrajinskih vlasti i Carigradske patrijaršije, formirana je Pravoslavna crkva Ukrajine. U januaru 2019. godine crkva je dobila tomos od carigradskog patrijarha Vartolomeja.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply