Palentolozi otkrili najmanje poznato jaje dinosaurusa na svijetu

Objavljeno: 13.07.2020, 10:12h

Grupa paleontologa iz Japana prijavila je mali, ali nevjerovatno vrijedan nalaz.

Iako dinosauruse uglavnom zamišljamo kao divove mezozoika, neki od njih su bili prave mrvice.

Nedavno je tim naučnika koji su proučavali naslage krede u japanskom gradu Tamba u prefekturi Hiogo otkrio minijaturno fosilizovano jaje dinosaurusa. Mjere ovog jajeta su samo 4,5 cm sa 2 cm, a starost se procjenjuje na više od sto miliona godina.

Prema mišljenju paleontologa, ovo je najmanje poznato jaje dinosaurusa na svijetu.

Proučavali su ga naučnici sa Univerziteta Tsukuba i iz Muzeja prirode i ljudi Prefekture Hiogo, koji sugerišu da je jaja trebalo da se izlegne mali teropod.

Teropodi su vrsta dinosaurusa koji su uglavnom bili mesojedi, grabljivci, čija je glavna karakteristika to što su hodali na dvije zadnje noge (zahvaljujući kojima su mogli brzo da trče i imaju dobar pregled na okolinu).

Ostaci malih dinosaurusa mnogo su ređi od ostataka velikih dinosaura,kao što su tiranosaurusi, koji je takođe bio teropod.

Učesnik u istraživanju sa Univerziteta Tsukuba se nada da će otkriće “pomoći u rasvjetljavanju načina na koji su se mali dinosaurusi razmnožavali i živjeli”.

Ovaj tim je od 2015. do 2019. godine istraživao sloj krede star 110 miliona godina, i pronašao četiri fosilizovana jaja i više od 1300 fragmenata ljuski od jaja.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply