Ministri EU kritikovali Tursku

Objavljeno: 13.07.2020, 13:59h

Ministri spoljnih poslova Evropske unije danas su kritikovali Tursku zbog promjene statusa Aja Sofije iz muzeja u džamiju i traženja nafte i gasa u spornim mediteranskim vodama.

“Ovo što se događa sa Aja Sofijom, to je udarac”, rekao je ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn.

Aja Sofija je sagrađena u Istanbulu kao hrišćanska crkva, a poslije ukidanja odluke da bude muzej, papa, Unesko i mnogi međunarodni zvaničnici izrazili su žaljenje i kritikovali potez turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana

Šef evropske diplomatije Žozep Borel prošle nedjelje je posjetio Tursku, gdje je razgovarao o sporu Ankare s Grčkom i Kiprom oko istraživanja nafte i gasa u istočnom mediteranskom regionu, prenosi Beta.

Turski brodovi za istraživanje i bušenje nafte su u pratnji ratnog broda nedavno istraživali u oblasti gdje Kipar insistira na tome da ima ekskluzivna prava.

Turska vlada je saopštila da štiti svoje interese kada je riječ o prirodnim resursima na području kiparskih Turaka (samoproglašene turske republike Sjeverni Kipar).

Švedska ministarka spoljnih poslova En Linde izjavila je da su događaji na Mediteranu “razlog za zabrinutost” za EU, ali je insistirala da se pitanja ljudskih prava i demokratije razmotre i tokom redovnog mjesečnog sastanka.

Borel je rekao da odnosi sa Turskom “nisu naročito dobri u ovom trenutku”.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply