Dr Joksović: Suzavac otvorio vrata za koronu, obilno ćemo to platiti narednih dana

by | jul 13, 2020 | Novosti | 0 comments

Nekadašnji načelnik Nacionalnog centra za kontrolu trovanja na Vojno medicinskoj akademiji toksikolog Dragan Joksović izjavio je za TV N1 da  su na protestima u Beogradu “stvoreni najbolji mogući uslovi za razvoj svih prisutnih infekcija koje se u tom trenutku tu nalaze”.

“Suzavac i kijavac su bojni otrovi , i prema najgrubljoj podeli dele se na one za ubijanje i za onesposobljavanje. Suzavci i kijavci spadaju u grupu za privremeno onesposobljavanje. Ima ih nekoliko vrsta. Oni iritiraju sluznice očiju, nosa, usta i respiratornog trakta. U nekim situacijama, naročito u zatvorenom prostoru, mogu dovesti do ozbijljnih fizioloških poremećaja, pa čak i do smrti”, objašnjava Joksović.

Prema njegovim riječima, ono što vidimo poslednjih dana na ulicama je, pretpostavlja, ogromna količina bačenog “CS”-a.

“On bi, zbog razlaganja mogao da bude veoma nezgodan. Ovi otrovi se nazivaju i ‘policijski’, jer ih skoro sve zemlje sveta koriste za sprečavanje nereda.  Ako već imamo nadražaj, i ako imamo oštećenje sluznice svih pomenutih organa, ako se one povrede, to su otvorena vrata za ulaz infekcije”, navodi Joksović.

On upozorava da u situacijama koje su se desile prethodnih dana, kada se ne nose maske, a kada dođe do obilnog lučenja suznica ili pljuvačke “vrata za koronu su otvorena”, kao i da ćemo to “obilno platiti u narednim danima”.

“Ne smemo ni da zaboravimo paniku. Podsetiću da je na čuvenoj utakmici na Hejselu preko 170 ljudi poginulo upravo zbog panike. Pretpostavljam da su se naši demonstranti navikli na suzavac, pa ne prave stampedo. Hoću da kažem da su ovo najbolji mogući uslovi za razvoj svih prisutnih infekcija koje se u tom trenutku tu nalaze”, naglašava Josković.

Govoreći o najboljem načinu da se saniraju posledice udahnutog suzavca, odnosno da li je dobro da se oči ispiraju vodom, on odgovara: “Bežanija! Osnovna stvar je pobeći iz svega toga. Ispiranje vodom može i da odmogne, tako da to ne treba raditi. Treba se što pre skloniti iz te zone”.

0 Comments

Submit a Comment