Јerusalimska patrijaršija priznaje samo SPC

Objavljeno: 13.07.2020, 10:46h

Vladika Makarije je istakao da nema osnova da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, kao sekularni vladar, pokreće inicijativu za formiranje nove crkve i da to nije njegova nadležnos

Јerusalimska patrijaršija prepoznaje samo jednu crkvu u Crnoj Gori – Mitropoliju crnogorsko-primorsku i druge eparhije SPC u Crnoj Gori, rekao je arhiepiskop katarski Makarije, I dodao da je to uvijek bio stav Crkve u Јerusalimu i da se to nikada neće promijeniti.

Arhiepiskop Makarije, jerarh Јerusalimske patrijaršije, učestvovao je sinoć u internet litiji na društvenim mrežama, u produkciji Radija Svetigore, protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori.

Vladika Makarije je istakao da nema osnova da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, kao sekularni vladar, pokreće inicijativu za formiranje nove crkve i da to nije njegova nadležnost, penosi Srna.

“Ovakav stav potvrdio je i Njegova svetost jerusalimski patrijarh Teofil Treći prilikom boravka u Crnoj Gori kada je osveštao Hram Svetog Јovana Vladimira u Baru”,  podsjetio je vladika Makarije.

On je naveo da je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poznat u čitavom pravoslavnom svijetu i da je ugled stekao naročito kao veliki teolog i profesor.

“Svi episkopi Јerusalimske crkve poznaju i poštuju mitropolita Amfilohija. Јerusalimska patrijaršija podržava mitropolita Amfilohija bez ikakve druge pomisli”,  rekao je arhiepiskop Makarije.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply