Italija uvode mjere koje će važiti do kraja godine

Objavljeno: 12.07.2020, 18:32h

Italija, koja je najavila da će vanredno stanje biti produženo do kraja godine, razmatra mjere koje će biti na snazi do 31. decembra.

U pitanju su mjere kao što su zabrana okupljanja, korišćenje maske i držanje bezbijedne razdaljine među ljudima.

Vanredno stanje uvedeno 31. januara biće na snazi do 31. jula, a premijer Italije Ðuzepe Konte najavio je mogućnost da bude produženo do kraja godine, o čemu će parlament odlučiti u utorak.

Italijanske vlasti razmatraju nove mjere u cilju sprječavanja širenja virusa, jačanje kontrole na javnim mjestima poput plaža kako bi se izbjeglo okupljanje ljudi, a možda će produžiti i zabranu ulaska na teritoriju Italije iz zemalja koje se smatraju visokorizičnim, prenosi Tanjug.

Italija je zabranila dolaske iz 13 zemalja, među kojima su Bosna i Hercegovina i S. Makedonija.

Iako je broj novih slučajeva u Italiji u padu, italijanski zdravstveni zvaničnici su zabrinuti zbog sve većeg broja zaraženih van granica te zemlje.

“Oko 220.000 zaraženih širom svijeta u jednom danu. Nikada ranije nismo imali toliki porast za samo 24 sata. To nam govori da virus još nije pobijeđen i da svi treba da obratimo pažnju”, izjavio je ministar zdravlja Italije Roberto Speranca.

On će u utorak predstaviti mjere, a kako je najavljeno, na snazi će ostati obaveza korišćenja maske u zatvorenim prostorijama i kada nije moguće držati bezbijednu fizičku distancu, ali ne i upotreba rukavica koje “mogu predstavljati rizik ako se nepravilno koriste”.

U mnogim objektima i dalje će ljudima biti mjerena temperatura, dezinfekcija prostora je takođe obavezna, kao i gel za dezinfekciju ruku na ulazu.

Italija je prva evropska zemlja koja je početkom marta uvela stroge mjere karantina na cijeloj teritoriji, a iz blokade je izašla postepenim popuštanjem mjera posle oko tri mjeseca.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply