Ekolozi: Bačene maske i rukavice zagađuju evropske rijeke

Objavljeno: 12.07.2020, 20:10h

Naučnici partnerskih laboratorija pronašli su maske i rukavice na obalama i plažama sedam evropskih rijeka prilikom uzimanja uzoraka tokom juna

Zaštitne maske i rukavice koje se u velikim količinama koriste za zaštitu od korona virusa pronađene su u sedam velikih evropskih rijeka u junu, rekla je portparolka Fondacije Tara, upozoravajući na opasnost od zagađenja plastičnim materijama povezanim sa zdravstvenom krizom.

“Naučnici partnerskih laboratorija pronašli su maske i rukavice na obalama i plažama sedam evropskih rijeka prilikom uzimanja uzoraka tokom juna”, rekla je Romi Hentinger, zadužena u fondaciji za međunarodnu saradnju, prenosi Beta.

“To zabrinjava zbog daljeg toka, jer možemo da zaključimo da su druge već stigle u more”, rekla je ona i navela da će zaštitne maske za jednokratnu upotrebu od finog polipropilena brzo da se raspadnu.

Ispitivane rijeke spadaju u grupu od devet velikih evropskih rijeka kojima su se naučnici 2019. bavili u okviru misije o mikroplastici. To su Temza, Elba, Rajna, Sena, Ebro, Rona, Tibar, Garona i Loara.

“Još čekamo konačne rezultate naučnika koji završavaju analizu tih rijeka”, rekla je Hentinger.

Ekspedicija organizovana od maja do novembra 2019. godine ustanovila je prisustvo mikroplastike u 100 odsto uzoraka vode, pokazujući da je ona već prisutna u rijekama i da se ne razgrađuje u moru pod uticajem ultraljubičastih zraka i sunca kao što se mislilo, rekao je kapetan te ploveće laboratorije Martin Erto.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply