Kon: Tražiću reviziju obrade podataka o oboljelima i umrlima

Objavljeno: 11.07.2020, 16:44h

Moguće je da su u pravu i novinari BIRN-a, koji su prvi objavili da se podaci prikrivaju, ali i državni organi koji su demantovali novinarske izvještaje

Član srbijanskog Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa, epidemiolog Predrag Kon je izjavio danas da je “nejasno” kako se statistički podaci o epidemiji obrađuju i dodao da je tražio njihovu reviziju.

Komentarišući sumnje u tačnost statističkih podataka o epidemiji, a posebno neslaganja u broju zaraženih i umrlih u Srbiji, Kon je rekao da je moguće da su u pravu i novinari BIRN-a, koji su prvi objavili da se podaci prikrivaju, ali i državni organi koji su demantovali novinarske izvještaje.

“Stvar je u tome što je nejasno kako se ti podaci obrađuju, što znači da mora da se poboljša aplikacija koja ih prikuplja ili da počnemo da ih ‘pješke’ prikupljamo, kao nekada”, naveo je Kon, prenijela je TV Nova S.

Ocijenio je da je epidemiološka situacija nepovoljna i da ima i elemente vanredne epidemiološke situacije, posebno kada je riječ o popunjenosti bolnica.

“Kada kažemo da su dupke pune bolnice, to kao da nikome ništa ne znači. Privremena bolnica u beogradskoj Areni je napravljena i proširena, razmatra se da bude mjesto ne samo za lakše nego i za srednje teške slučajeve, a to zahtijeva tehnički brzo reagovanje. Ako počnemo po kućama da ostavljamo oboljele, imaćemo nagla pogoršanja i loš ishod, što se dešavalo u drugim zemljama”, naveo je Kon.

Dodao je da od rezultata već usvojenih mjera, poput obaveze da se nose maske u zatvorenim prostorima, zabrane okupljanja više od 10 ljudi i ograničenja rada ugostiteljskih i trgovinskih objekata u Beogradu, zavisi da li će biti razmotrene i oštrije mjere, uključujući i uvođenje karantina.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply