Danas počinje podnošenje izbornih lista

Objavljeno: 11.07.2020, 09:30h

Podnošenje izbornih lista Državnoj izbornoj komisiji (DIK) počeće u subotu, 11, jula, a za verifikaciju izborne liste potrebno je da bude podržana potpisima 4.261 birača, saopšteno je iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

„Za verifikaciju izborne liste potrebno je da je ona podržana potpisima 4.261 birača. Za potvrđivanje manjinskih lista potrebno je da su podržane potpisima najmanje 1000 birača, a za liste zajednica koje imaju manje dva odsto učešća u ukupnom stanovništvu – 300 birača“, kazala je predsjednica CDT Milica Kovačević.

Iz CDT-a su pozvali političke subjekte da poštuju crnogorske zakone i osiguraju da u prikupljenim potpisima ne bude falsifikata i zloupotrebe ličnih podataka.

„Pozivamo DIK da obavijesti javnost koje mjere planira da preuzme u cilju predupređenja i otkrivanja falsifikovanih potpisa, i sprečavanja potvrđivanja izbornih lista koje ne ispunjavaju uslove”, navodi se u saopštenju.

Iz CDT-a su kazali da očekuju da novoformirana radna grupa Nacionalnog koordinacionog tijela koja se bavi izborima, što prije pripremi bezbjedna i pravedna pravila i procedure za prikupljanje potpisa u uslovima pandemije korona virusa.

Oni su pozvali pojedinačno sve članove DIK-a da temeljno provjere potpise uz podnijete liste, da svaku uočenu nepravilnost ili sumnju prijave nadležnom tužilaštvu, i da svojim glasom ne podrže potvrđivanje izborne liste iza koje stoje sumnjivi potpisi, prenosi Mina.

„Konačno, pozivamo tužilaštvo da iskažu neophodnu posvećenost otkrivanju i procesuiranju eventualnih zloupotreba u ovoj oblasti“, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da će CDT, kroz aktivnost posmatranja izbora, s posebnom pažnjom pratiti podnošenje izbornih lista.

„Od DIK ćemo tražiti uvid u sve priložene potpise. O svim svojim zapažanjima ćemo informisati nadležne organe i javnost“, zaključuje se u saopštenju.

Parlamentarni izbori će se održati 30. avgusta.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply