Istorijska presuda Vrhovnog suda: Indijancima pola države Oklahoma

Objavljeno: 10.07.2020, 21:41h

Polovina savezne američke države Oklahoma pripada američkim starosjedeocima Indijancima, stoji u presudi Vrhovnog suda SAD, prenosi Danas online.

Pet od devet sudija su glasali za to da se istočni dio države, uključujući i njen drugi najveći grad Tulsa, priznaju kao dio domorodačkog rezervata.

Konzervativni sudija Vrhovnog suda Nil Gorsuč, koga je imenovao predsjednik Donald Tramp, stao je uz još četvoro liberalnih sudija i pozvao se na takozvanu stazu suza – prisilno preseljenje domorodaca, uključujući i Maskogije, u 19. vijeku u Oklahomu.

Presuda znači da neki članovi plemena koji su proglašeni krivim u državnim sudovima za djela počinjena na području koje je određeno ovom odlukom sada mogu osporiti svoje pređašnje presude.

Članovi plemena koji žive unutar tih granica mogu biti oslobođeni od državnih poreza, piše Rojters, a samo će federalni tužioci imati pravo da krivično procesuiraju Indijance optužene za zločine u tom dijelu Oklahome. Više od 1,8 miliona ljudi – od kojih 15 odsto Indijanci – živi na teritoriji koja se prostire na tri miliona hektara.

Cio slučaj pokrenuo je Džimsi Mekgirt, koji je 1997. osuđen za silovanje djevojčice. Ovom presudom Vrhovnog suda poništena je odluka o zatvorskoj kazni za Mekgirta, iako mu se i dalje može suditi u federalnom sudu. Sada 71-godišnji Mekgirt osuđen je prije 22 godine u okrugu Vagoner zbog silovanja četvorogodišnje devojčice.

Svoju krivicu Mekgirt nije osporavao pred sudom, tvrdeći da samo federalne vlasti imaju pravo da ga procesuiraju.

Mekgirt je pripadnik indijanskog plemena Seminole. Njegov advokat Jan Het Geršengorn u izjavi za CNN je kazao da je “Vrhovni sud potvrdio da će, kada Sjedinjene Države daju obećanja, sudovi održati ta obećanja“.

Glavni sudija u ovom slučaju Džon Roberts, koji je glasao protiv, smatra da će odluka destabilizovati državne sudove.

Analiza magazina Atlantik žurnal iz Oklahome pokazala je da je 1.887 Indijanaca bilo u zatvoru krajem prošle godine zbog krivičnih djela počinjenih unutar granica plemenske teritorije.

U izjavi za lokalne medije kazao je da bi se to odnosilo samo na mali skup Indijanaca koji su u granicama počinili zločine.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply