Nezavisna revizija: Facebook političarima olako dopušta širenje dezinformacija

Objavljeno: 09.07.2020, 13:19h

Nezavisna revizija je utvrdila da društvena mreža Facebook ne čini dovoljno u borbi protiv diskriminacije na svojim platformama kao i to da su neke odluke bile štetne za ljudska prava.

The New York Times piše da je u izvještaju na 100 stranica navedeno da Facebook nije tražio ekspertizu o građanskim pravima, a kako su kazali revizori, potencijalno je postavljen zastrašujući presedan koji bi mogao uticati na opšte izbore u novembru.

“Mnogi aktivisti za ljudska prava obeshrabreni su, frustrirani i ogorčeni jer godinama pozivaju kompaniju da učini više kako bi poboljšala jednakost i borbu protiv diskriminacije i pri tome očuva slobodu govora”, napisano je u izvještaju.

Izvještaj koji je bio kulminacija dvogodišnjeg ispitivanja društvene mreže, bio je zapravo još jedan udarac za kompaniju Facebook, prenosi klix.ba.

Facebook je trenutno pod velikim pritiskom jer je utvrđeno da dozvoljava govor mržnje, dezinformacije i druge sadržaje koji mogu biti u suprotnosti s građanskim pravima.

Iako konkurencija poput Twittera, Snapchata i Reddita posljednjih sedmica preduzimaju aktivnosti da takve sadržaje na svojim platformama označe, suspenduju ili zabrane, Facebook je, s druge strane, kazao da to neće učiniti jer politika kompanije podržava i vjeruje u slobodu govora.

Takav odnos je podstakao grupe za građanska prava da organizuju kampanju “Stop mržnji zbog zarade” (Stop Hate for Profit) usmjerenu protiv Facebooka.

Shodno tome, više od 300 oglašivača među kojima su i oni poput Coca-Cole i North Face-a nedavno je pokrenulo bojkot te su zaustavili oglašavanja na ovoj društvenoj mreži zato što se ništa nije preduzelo da se smanji širenje govora mržnje i dezinformacija na platformi.

U utorak organizatori bojkota oglašavanja, a među njima su Antidifamacijska liga (ADL) i Nacionalni savez za sprovođenje prava obojenih ljudi (NAACP), više od sat su razgovarali videovezom s osnivačem Facebooka Markom Zuckerberg i glavnom direktoricom Sheryl Sandberg u utorak te su nakon sastanka rekli da ne vide “u kompaniji spremnost na akciju”.

Ponudili su 10 zahtjeva, uključujući imenovanje izvršnog direktora za građanska prava, međutim, oni koji su prisustvovali sastanku kazali su da direktori Facebooka nisu pristali na mnoge njihove zahtjeve.

Sandberg je prokomentarisala izvještaj te navela kako je riječ o “početku, a ne kraju puta”.

“Postaje jasnije da nas čeka dug put. Koliko god bilo teško da stručnjaci otkriju naše nedostatke, to je nesumnjivo zaista važan proces za našu kompaniju”, dodala je.

Revizija je ocijenila da Facebook olako političare oslobađa poštovanja propisa i dopušta im širenje dezinformacija te govor koji je štetan i dijeli društvo, pa čak i poziva na nasilje.

U poređenju sa svojim konkurentima, Facebook je prema političkom govoru odabrao ležeran stav, posebno u maju kada je objavu američkog predsjednika Donalda Trumpa ostavio bez komentara za razliku od Twittera koji je tu objavio okvalifikovao kao poticanje na nasilje.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply