UN: Bojazan od porasta epidemija ako nastavimo eksploatisati divlje životinje i uništavati životnu sredinu

Objavljeno: 07.07.2020, 09:04h

Zoonoze, grupa zaraznih bolesti koje su zajedničke ljudima i nekim životinjama, a mogu prelaziti sa životinja na ljude i obrnuto, sve su veće i nastaviće se širiti ako se ne preduzmu akcije za zaštitu divljih životinja i životne sredine, upozorili su stručnjaci UN.

Oni tvrde da je do nastanka i širenja bolesti poput COVID-19 došlo zbog velike potražnje za životinjskim proteinima, neodrživih poljoprivrednih praksi i klimatskih promjena.

Ebola, virus Zapadnog Nila i SARS takođe su zoonotske bolesti. Pojavile su se među životinjama i prešle na čovjeka.

Ali, taj skok na čovjeka nije automatski. Podstaknut je, prema izvještaju UN Programa za ekologiju i Međunarodnog instituta za stočarstvo, degradacijom životne sredine, na primjer, degradacijom zemljišta, eksploatacijom divljih životinja i resursa te klimatskim promjenama. Ovo mijenja način interakcije životinja i ljudi, ocjenjuje BBC, prenosi RSE.

Izvještaj nudi strategije vladama kako da spriječe buduće epidemije, poput podsticanja održivog upravljanja zemljištem, poboljšanja biološke raznolikosti i ulaganja u naučna istraživanja.

“Nauka je jasno reklo da, ako nastavimo s eksploatacijom divljih životinja i uništavanjem naših ekosistema, tada možemo očekivati konstantno strujanje ovih bolesti, kako prelaze sa životinja na ljude u godinama koje su pred nama”, rekla Inger Andersen, podsekretarka i izvršna direktorica UN-ovog Programa za ekologiju.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply