UCG: Zašto crnogorska tužilaštva ćute o ‘Možuri’?

Objavljeno: 06.07.2020, 20:01h

Opoziciona Ujedinjena Crna Gora (UCG) je ocijenila danas da “zvanični tužilački organi u Crnoj Gori sramno ćute o ‘Možuri’ dok se rasplamsava istina o projektu u koji je umiješan bivši predsjednik Vlade, aktuelni predsjednik Crne Gore i vječiti predsjednik DPS-a, Milo Đukanović”.

Podgorički dnevnik Dan je objavio u današnjem broju da su dvije Vlade Crne Gore, ona čiji je premijer bio Milo Đukanović, i aktuelna na čijem je čelu Duško Marković, usvojila izvještaje u kojima su skivene informacije “da je misteriozna ofšor kompanija sa Sejšelskih ostrva Cifidex Ltd, pošto je platila 3,5 miliona eura, postala vlasnik kontroverznog projekta ‘Možura'”.

Dan napominje kako je riječ o kompaniji koja je predmet istrage o ubistvu malteške novinarke Dafne Karuane Galicije koja je itraživala koruptivne poslove u kojima su učestvovali državljani Malte.

“Nova vlada Malte pokušava da razriješi dileme jer je, očigledno, pod pritiskom Brisela, ali u Crnoj Gori, stara vlast, partner svih starih i novih malverzacija, gura problem u opasnu tišinu. Istraga nije krenula sa mjesta, a u evropskoj štampi smrt novinarke sa Malte sve više traži odjek kod nas. Putevi sa Možure granaju se na sve četiri strane svijeta, ali izvjesno i povratno završavaju u Crnoj Gori”, kontatovala je UCG.

Tekst u listu Dan završava konstatacijom da su novinari bezuspješno pokušavali da od premijera Duška Markovića i ministarke ekonomije Dragice Sekulić dobiju odgovor na pitanje po kom osnovu i uz čije garancije je Vlada dozvolila misterioznoj firmi registrovanoj 13. juna 2013. godine na Sejšelima da preuzme koncesiju za vjetroelektranu.

Rojters je, pozivajući se na neimenovani izvor, objavio da je kompanija Cifidex u vlasništvu Turaba Musajeva, inače izvršnog direktora firme SOCAR Trading, registrovane u Švajcarskoj, koja je ujedno i firma kćerke azerbajdžanske državne naftne kompanije SOCAR.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply